Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Τουρκία: τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ εκτίθενται στο ραντάρ των Ελληνικών S-300

Δριμεία κριτική άσκησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar στην επιστολή που του απέστειλε ο προσωρινός Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Patrick Shanahan, ενώ η Τουρκία παραπονιέται για έκθεση των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στους Ελληνικούς S-300.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία Anadolu και Reuters, ο Τούρκος Υπουργός είπε στους δημοσιογράφους από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται, ότι η Αμρικανική επιστολή «δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της συμμαχίας, ενώ σχεδιάζεται η ανάλογη απάντηση» μέσω επιστολής και πρόσθεσε πως η Τουρκία «μέχρι σήμερα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ χωρίς καθυστερήσεις ή αναβολές».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός Υπουργός είχε στείλει επιστολή στην Τουρκία σχετικά με την αγορά των Ρωσικών S-400, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα περικόψουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Τούρκων στο F-35 εξαιτίας ανησυχιών για θέματα ασφαλείας.

«Έχουμε διακόψει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πιλότων , αλλά όχι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των τεχνικών» ανέφερε ο Patrick Shanahan.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως θα συναντήσει τον Αμερικανό αξιωματούχο τον επόμενο μήνα στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ και θα συζητήσουν για όλα τα θέμα που αφορούν τις δύο χώρες, εκθέτοντας τις απόψεις της χώρας του.

«Θα συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια συμπεριφορά και την ίδια στάση» είπε ο Hulusi Akar.
 

Σε άρθρο του το πρακτορείο Anadolu επισημαίνει πως η Ρωσία έχει προμηθεύσει με το σύστημα S-300 την Σλοβακία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η Ελλάδα τονίζεται πως είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ στο άρθρο υποστηρίζεται λανθασμένα πως οι S-300 έχουν αναπτυχθεί και στην Κύπρο.

Στο άρθρο αναφέρεται πως οι ειδικοί πιστεύουν πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τα αεροπλάνα της συμμαχίας εκτίθενται στα ραντάρ των S-300 που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, εξίσου με ό,τι θα συμβεί και με τους Τουρκικούς S-400.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως εικάζεται ότι από το 1994 οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει ένα σύστημα S-300 από την Λευκορωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η αγορά προοριζόταν για έλεγχο του συστήματος, ώστε να αναβαθμιστούν οι Αμερικανικοί Patriot.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου