Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ανοίγουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας για τους ξένους

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, μιας από τις πιο ανελεύθερες χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε πως πλέον είναι δυνατό να αποκτήσει κάποιος ξένος άδεια μόνιμης κατοικίας στη χώρα, αλλά θα πρέπει να καταβάλλει 800.000 Ριάλ (213.000 δολάρια).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η κίνηση αυτή έχει σκοπό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στο Βασίλειο και εξειδικευμένο προσωπικό, στην εποχή μετά το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει και μια πιο φθηνή λύση. Η ετήσια άδεια παραμονής στη Σαουδική Αραβία θα κοστίζει μόνο 100.000 Ριάλ δηλαδή 26.625 δολάρια.

Οι ακριβές άδειες παραμονής (οι premium) θα επιτρέπουν στους ξένους να αγοράσουν ακίνητα και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη χώρα, χωρίς την χορηγία (συνεταιρισμό) με κάποιον ντόπιο και θα μπορούν να φεύγουν από τη χώρα εύκολα, ενώ θα τους δίνεται εύκολα βίζα για την οικογένειά τους, αναφέρεται στην ιστοσελίδα όπου γίνονται αιτήσεις για τις άδειες παραμονής.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών, να αποδείξουν την οικονομική τους φερεγγυότητα, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και βιβλιάριο υγείας.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο και αποτελεί την ένδειξη για την εποχή μετά το πετρέλαιο στην χώρα, καθώς τα έθνη του Κόλπου θα πρέπει να επανεξετάσουν τον ρόλο των ξένων στις κοινωνίες τους. Πρόκειται για ορόσημο στην περιοχή, όπου οι ξένοι εργάτες υπόκεινται στους αυστηρότατους περιορισμούς παγκοσμίως.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενέκριναν σχέδιο που θα επιτρέπει στους πλούσιους ξένους να αιτούνται 10ετή παραμονή, ενώ το Κατάρ ψήφισε νόμο που θα επιτρέπει μερικές μόνιμες άδειες παραμονής.

Η ιδέα για άδειες παραμονής μακράς διαρκείας στη Σαουδική Αραβία εισήχθη το 2016 από τον διάδοχο του θρόνου Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ως μέρος του σχεδίου μείωσης της εξάρτησης της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο και στην ώθηση των ξένων επενδύσεων. Το πρόγραμμα υπολογίζεται πως θα φέρει έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως το 2020.

Η Σαουδική Αραβία «ανοίγει για τους επενδυτές και τους εξειδικευμένους επαγγελματίες» είπε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Mohammed Al-Tuwaijri και πρόσθεσε ότι «αυτό θα διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι και οι μετανάστες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες - αποτελούν ενεργό μέρος της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό θα ενισχύσει τα έσοδα του κράτους και θα υποστηρίξει σθεναρά τη Σαουδική οικονομία».

Ενώ η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να ενθαρρύνει τους πλούσιους να μείνουν στη χώρα, οι χαμηλές μηνιαίες αμοιβές των αλλοδαπών εργαζομένων και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, ωθούν εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών να φύγουν. Η εισφορά έχει σχεδιαστεί για να ωθήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προσλάβουν υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας.

Το νέο σύστημα μόνιμων αδειών παραμονής θα μπορούσε να αποδειχτεί αμφιλεγόμενο μεταξύ των Σαουδαράβων, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 12,5%, ενώ ο εθνικισμός και η ξενοφοβία δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Συνθήματα όπως το «η Σαουδική Αραβία για τους Σαουδάραβες» εμφανίζονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση σε εφημερίδα υποστήριζε πως το βασίλειο θα πρέπει να απελάσει όλους του Λιβανέζους μετανάστες άμεσα και χωρίς συνέπειες.

Ποιος όμως θα ήθελε να ζήσει στην Σαουδική Αραβία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ικανοποιούνται ούτε στο ελάχιστο, ενώ οι γυναίκες στερούνται βασικών ελευθεριών; Προφανώς σιγά σιγά θα χαλαρώσει και η αυστηρότητα και θα επιβληθεί ο Δυτικός τρόπος ζωής και στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου.

Μήπως τελικά ο νόμος αυτός αποτελεί την αρχή της επιβολή της παγκοσμιοποίησης και στην Σαουδική Αραβία; Όπως η Ευρώπη γέμισε με Ασιάτες και Αφρικανούς, έτσι σιγά σιγά θα πρέπει να γίνει το ίδιο και στις Αραβικές χώρες, ώστε κάποια στιγμή να καταργηθούν τα σύνορα, τα έθνη και τα κράτη και να επιβληθεί ο ίδιος νόμος σε όλον τον πλανήτη, ένα νόμισμα, μία θρησκεία και ένας ηγέτης…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου