Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ερντογάν: δεν κάνουμε πίσω για τους S-400

Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και θα αποκτήσει το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε για το θέμα της απόκτησης του Ρωσικού συστήματος S-400:
«Υπάρχει συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν συζητάμε την περίπτωση να κάνουμε πίσω (από τη συμφωνία για τους S-400)»

Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400 και να αγοράσουν τους Αμερικανικούς Patriot, καθώς θεωρούν πως δεν είναι συμβατοί με την τεχνολογία του ΝΑΤΟ.

Επίσης θεωρούν πως υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ του αεροσκάφους F-35 και των S-400. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως οι S-400 μπορεί να διαβάσουν κρίσιμες λεπτομέρειες του stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35, λεπτομέρειες που εύκολα μπορεί να περάσουν στους Ρώσους και να αχρηστεύσουν τα πλεονεκτήματα του Αμερικανικού μαχητικού.

«Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προς τους Patriot, εάν υπάρξει θετική προσφορά, όπως έκανε η Ρωσία» είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική προσφορά από την Αμερικανική πλευρά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση win-win ως προς τα συμφέροντα κάθε χώρας. 

«Εάν δεν είναι έτσι, δεν έχουμε υποχρέωση να αγοράσουμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ είχαν δώσει διορία 2 εβδομάδων στην Τουρκία για να αποφασίσει αν θα ακυρώσει ή όχι την αγορά των S-400. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη του θέματος, καθώς θεωρούμε απίθανο πλέον να προχωρήσει σε κυβίσθηση είτε η Τουρκία είτε η Αμερική. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ και στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Διορία 2 εβδομάδων στην Τουρκία για τους S-400

Οι ΗΠΑ θεωρούν την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για το ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου