Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

CNBC: διορία 2 εβδομάδων στην Τουρκία για τους S-400

Διορία δύο εβδομάδων φαίνεται πως έχει δοθεί στην Τουρκία για να ακυρώσει την αγορά του Ρωσικού συστήματος S-400 και να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι οποίες όμως δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα του CNBC, ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η Τουρκία θα πρέπει να έχει ακυρώσει την αγορά του Ρωσικού συστήματος S-400 και να προχωρήσει στην αγορά του Αμερικανικού συστήματος Patriot.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειστεί από την αγορά και την συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35, ενώ θα κινδυνέψει ακόμη και με αποπομπή από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσφορά των Αμερικανών είναι η τελική!

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να παράγουν στρατιωτικά συστήματα που είναι λειτουργικά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Το Ρωσικό σύστημα δεν πληροί τις απαιτήσεις» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ανώτερος αξιωματούχος του State Department.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες εάν ολοκληρώσει την προμήθεια των S-400» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 κόστισε στην Τουρκία 2,5 δισ. δολάρια και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επί Τουρκικού εδάφους το 2020.

Οι Αμερικανοί προσφέρουν ως εναλλακτική το σύστημα Patriot, αλλά η Τουρκία δεν το δέχεται επειδή η εταιρεία (και γενικώς οι ΗΠΑ) αρνούνται να αποδεσμεύσουν λειτουργικές – κατασκευαστικές λεπτομέρειες στους Τούρκους.

Έτσι, η συμμετοχή της Τουρκίας ως συμπαραγωγός χώρα στο αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 τίθεται εν αμφιβόλω. Η Τουρκία κινδυνεύει με αποβολή από το πρόγραμμα, ενώ δεν θα της παραδοθούν τα 100 μαχητικά F-35 που έχει παραγγείλει.

Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί Βουλευτές ετοίμασαν τον νόμο Protecting NATO Skies Act of 2019 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η πώληση των F-35 στην Τουρκία, εάν προχωρήσει η αγορά των Ρωσικών S-400, επειδή «η λειτουργία των S-400 ταυτόχρονα με το F-35 θα θέσει σε κίνδυνο το αεροσκάφος και την ευαίσθητη τεχνολογία του, θα έχει επιπτώσεις στην διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και κυρίως θα θέσει κινδύνους για διαρροή πληροφοριών που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια».

«Ο νόμος στέλνει ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα στην Τουρκία: η διαδικασία των S-400 δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει ανεκτή από την Τουρκία» είχε δηλώσει ένας εκ των δημιουργών του νόμου.

Η Τουρκική αντίδραση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα υποκύψει η Τουρκία και ο Ερντογάν στις Αμερικανικές πιέσεις ή έχει αποφασιστεί πως το ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζει με τις Τουρκικές επιδιώξεις;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου