Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Επικίνδυνη και πονηρή επιστολή Τσαβούσογλου σε ΕΕ και ΟΗΕ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε μια πονηρή και επικίνδυνη για τα συμφέροντα του Ελληνισμού επιστολή στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, στις χώρες μέλη της ΕΕ και στους υπουργούς εξωτερικών των μονίμων χωρών μελών του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής που είναι στη διάθεση του πρακτορείου Anadolu και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την πολιτική και νομική θέση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος, βρίσκεται ολόκληρη εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει γνωστοποιηθεί στον ΟΗΕ. Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην επιστολή αναφέρεται πως οι εργασίες του υπό Τουρκική σημαία πλωτού γεωτρύπανου Fatih γίνονται σε μια περιοχή που βρίσκεται 75km από τις δυτικές ακτές της νήσου Κύπρου και η περιοχή των γεωτρήσεων δεν σχετίζεται με τις αποκαλούμενες από τους Ελληνοκύπριους αδειοδοτημένες περιοχές ή με τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι αδειοδότησαν στην Τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TP).


Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η υποστήριξη της ΕΕ στους Ελληνοκυπρίους, στο όνομα της αλληλεγγύης της ΕΕ, δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη μονομερή και παράνομη ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε πως τρίτες χώρες  θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν το μέρος μιας χώρας στις αξιώσεις για επικαλυπτόμενα θαλάσσια σύνορα και δεν θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως δικαστήριο που κρίνει διμερή θαλάσσια σύνορα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επίσης είπε πως δεν υπάρχει αυτοματισμός στην αξίωση πως τα νησιά δημιουργούν περιοχές πλήρους δικαιοδοσίας και τόνισε πως η ερώτηση για το ζήτημα της δικαιοδοσίας των νησιών σε θαλάσσιες περιοχές και το αποτέλεσμά τους στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αποτελούν εντελώς ξεχωριστά θέματα του δικαίου της θάλασσας

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για τις γεωτρήσεις από το 2004 και το έχει κάνει γραπτώς στον ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε πως τα τελικά θαλάσσια όρια στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να οριοθετηθούν μόνο με συμφωνίες και όχι παραβιάζοντας τα δικαιώματα τρίτων. Οι συμφωνίες θα συναφθούν μεταξύ των εμπλεκομένων παράκτιων κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η άλλη μέθοδος που υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι λύσεις από τρίτα μέρη, δηλαδή τα διεθνή δικαστήρια ή διαιτησία.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι θαλάσσιες αλληλοεπικαλυπτόμενες απαιτήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν μπορούν να εκληφθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και είπε ότι μια τέτοια στάση της ΕΕ θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι όσον αφορά την Κύπρο και τη δυτική ακτή της, η θαλάσσια οριοθέτηση θα ήταν δυνατή μόνο μετά την (εξεύρεση) πολιτικής λύσης.

Μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα στην επιστολή του στην Φεντερίκα Μογκερίνι ότι αναλόγως με την πολιτική διευθέτηση, η Τουρκία καλεί την ΕΕ να παίξει εποικοδομητικό ρόλο και να μην παίρνει το μέρος ή να επικυρώνει τις απαιτήσεις της μιας πλευράς.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την απογοήτευση της Τουρκίας στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το ίδιο θέμα.

Στις επιστολές του ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή και έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως ήταν και στο παρελθόν, να κάνει τα πάντα για να είναι σίγουρη πως θα υπάρξει δίκαιη και ισότιμη και ειρηνική λύση σε όλα τα εκκρεμή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των θαλασσίων περιοχών θαλάσσιας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που η Τουρκία αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραβλέπουν τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού, καθώς είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν συμπεριλάβουν τους Τουρκοκύπριους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες  ή δεν σταματήσουν τις μονομερείς τους δραστηριότητες, τα τουρκικά πλοία έρευνας και γεωτρήσεων θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου χορήγησε άδειες στην ΤΡ στα νότια και ανατολικά του νησιού.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενεργεί με σύνεση και καλή πίστη, όπως έπραξε στο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται να παραμείνει αδρανής η Τουρκίας και να παραβλέψει τη συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, που έγιναν στα κατεχόμενα εδάφη της Βορείου Κύπρου την Παρασκευή.

«Όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου δεν μπορεί να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή» είπε ο Φουάτ Οκτάι, προσθέτοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι οι δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Fatih στα Δυτικά της Κύπρου αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας και πρόσθεσε πως το νέο γεωτρύπανο Yavuz θα πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: θα κάνετε αυτό που λέμε εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου