Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Τουρκία: θα κάνετε αυτό που λέμε εμείς!

Κουνά το δάχτυλο σε όλους η Τουρκία δια του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από την ρίζα του, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να διοχετευτούν στην διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας.

«Όσο η Ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει μονομερή βήματα, εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε» είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. 

Υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες, αλλά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ξένους διπλωμάτες για την ανατολική Μεσόγειο «και όλοι είδαν την πραγματικότητα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην «ενημέρωση» που έκανε η Τουρκία προς τους ξένους διπλωμάτες αναφορικά με τις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Τουρκική ενημέρωση μπορείτε να την δείτε εδώ.

Αυτό που δεν πρόσεξε όμως η Τουρκία, είναι πως αναφέρεται σε διακρατικές συμφωνίες που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την υπογραφή της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας (1982), το οποίο έχει υπογράψει η Κύπρος, αλλά όχι η Τουρκία, καθώς δεν την συμφέρει…

Τι υποστηρίζει όμως η Τουρκία σε σχέση με τις ΑΟΖ;

 
- Τα νησιά δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.
- Οριστική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να υπάρξει στην Ανατολική Μεσόγειο πριν την επίλυση του Κυπριακού.
- Μεταξύ του νησιού της Κύπρου και των Ελληνικών νησιών (Ρόδος, Καστελόριζο) δεν μπορεί να διεκδικηθεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ από Κύπρο και Ελλάδα.

Ουσιαστικά αμφισβητείται και ανατρέπεται το status quo της Ανατολικής Μεσογείου που εγκαθιδρύει το Δίκαιο της Θάλασσας, μέσω της εισβολής του γεωτρύπανου Fatih, αλλά και με την επικοινωνιακή επίθεση της περασμένης Παρασκευής.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε επίσης ότι «η Τουρκία μάλιστα προχωρά σε δραστηριότητες γεώτρησης στην δική της υφαλοκρηπίδα» και πως «δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της».

Επίσης είπε ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει στον ΟΗΕ την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει «αδειοδοτήσει» στην Τουρκία.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, παρά τις προειδοποιήσεις μας και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα, διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στην διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετούν αυτή την λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα, τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400, λέγοντας ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη η αναβολή ή η ακύρωση της συμφωνίας.
«Γιατί να συζητούμε την αναβολή μιας συμφωνίας που έχει τελειώσει;» είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατή συμφωνία με προϋποθέσεις. Η Αμερική, εάν είναι εποικοδομητική και έχει καλή πρόθεση, ας αξιολογήσει αυτές τις καταστάσεις».

Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς είπε:

 
- Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (της Κύπρου) είναι μονομερής ενέργεια.
- Δεν θα κατασκευαστεί ο αγωγός EastMed, αλλά θα κατασκευαστεί αγωγός που θα περνάει μέσω Τουρκίας.
- Το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία.
- Μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία.
- Παραλαμβάνουν κανονικά τους S-400, ό,τι κι αν λένε οι ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απαίτησε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος να υποταχθούν στην Τουρκία για το θέμα των ενεργειακών και οι ΗΠΑ να υποταχθούν στο θέμα των εξοπλισμών.

Η Τουρκία έχει ήδη βρει σύμμαχο στις πειρατικές διεκδικήσεις της την Βρετανία και τον Υπουργό Εξωτερικών Άλαν Ντάνακαν που είπε στην Βρετανική Βουλή:
«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα των Τούρκων σύμφωνα με το Sigma Live.

- Η περιοχή της γεώτρησης δεν έχει καμία σχέση με τις «λεγόμενες άδειες» των Ελληνοκυπρίων ή τις άδειες που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, γιατί η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως κατοχυρώθηκε στον ΟΗΕ και μέσω της παραχώρησης αδειών στην ΤΡΑΟ το 2009 και 2012.

- Δεν υπάρχει αυτοματισμός στον ισχυρισμό ότι τα νησιά έχουν πλήρεις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κάτι που δεν συμβαίνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Τα νησιά έχουν περιορισμένη επίπτωση στην οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων εάν η θέση τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση.

- Δηλώνει ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της από το 2004 και την έχει καταθέσει στον ΟΗΕ.

- Δεν αναγνωρίζει τη μονομερή και παράνομη διεκδίκηση των Ελληνοκυπρίων σε ΑΟΖ, γιατί, όπως υποστηρίζει, το νησί της Κύπρου δεν μπορεί να αποκτήσει πλήρη ΑΟΖ βασισμένη σε απλουστευτική μέθοδο ισότιμης οριοθέτησης στα Δυτικά του νησιού, καθώς διαστρεβλώνεται η δίκαιη οριοθέτηση βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

- Γίνεται επίκληση «πρακτικής των κρατών» και της «νομολογίας» (σ.σ. αποφεύγεται συστηματικά η επίκληση των κανόνων και προβλέψεων του Δίκαιου της Θάλασσας, καθώς η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος), όπου σε αρκετές περιπτώσεις τα νησιά δεν έχουν καμιά επήρεια και συνεπώς είναι εγκλωβισμένα (σ.σ. εννοεί περιορισμένα στην αιγιαλίτιδα ζώνη).

- Διατυπώνεται για πρώτη φορά με σαφήνεια ο ισχυρισμός ότι η τελική οριοθέτηση στην Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία από τις παράκτιες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου στην αρχή της  δίκαιης λύσης. Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, αυτό δεν είναι δυνατόν πριν την πολιτική λύση του κυπριακού.

- Απαιτεί από τρίτα μέρη (τη διεθνή κοινότητα) να αποφύγουν να πάρουν το μέρος ενός εκ των δυο πλευρών και να λειτουργούν ως «δικαστήριο που αποφασίζει επί των θαλασσίων συνόρων» (σ.σ. αντίστοιχη μομφή είχε απευθύνει η Άγκυρα και εναντίον της Ουάσιγκτον).

- Οι μονομερείς δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητά στην περιοχή.

- Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων παραβιάζουν όχι μόνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά επίσης τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής.

- Η τουρκική πλευρά αναφέρεται στις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για εκμετάλλευση από κοινού της κυπριακής ΑΟΖ και απορρίπτει τις προτάσεις της Λευκωσίας για Ταμείο διαχείρισης των εσόδων προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.

- Η Τουρκία δηλώνει ότι θα συνδέσει τις έρευνες και γεωτρήσεις τόσο στη δική της υφαλοκρηπίδα στις περιοχές που παραχωρήθηκαν άδειες στην ΤΡΑΟ το 2009 και το 2012 και συγχρόνως επισημαίνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην υφαλοκρηπίδα.

Φαίνεται πάντως πως η προπαγάνδα της Τουρκίας μοιάζει με προετοιμασία για διαπραγμάτευση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που de facto επιχειρεί να επιβάλει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την πολιτική των κανονιοφόρων και με την πολιτική των πειρατικών γεωτρήσεων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου