Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Ενάντια σε ΕΕ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία

Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζει το σχέδιο αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο, που ήδη βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, το οποίο ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Η επιθετικότητα και η πειρατεία στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, εξόργισε την ΕΕ, η οποία διά της Φεντερίκα Μογκερίνι προχώρησε για πρώτη φορά σε μια τόσο σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας και υποστήριξης της Κύπρου.

«Εκφράζουμε την σοβαρή μας ανησυχία για την ανακοίνωση της Τουρκίας και την πρόσθεση να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη στην ισχυρή καταδίκη των συνεχιζόμενων Τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες στις οποίες η ΕΕ θα απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ που υπογράφει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι παράνομες και επιθετικές τουρκικές ενέργειες εξόργισαν και την Αίγυπτο. Το Αιγυπτιακό Υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε και αυτό σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας και των πειρατικών ενεργειών της.

«Η Αίγυπτος παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σχετικά με τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αίγυπτος προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των μονομερών μέτρων στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια κράτους της περιοχής απαιτείται να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διατάξεις του» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση για τις παράνομες Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες
» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία απάντησε προκλητικά στις ανακοινώσεις της ΕΕ και των άλλων χωρών, αναφερόμενη στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «Διοίκηση».

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα (4 Μαΐου 2019) η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σε ό,τι αφορά τις δικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις, έχοντας τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας, καθώς και εκείνες των Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία δεν απέφυγε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα το πράξει στο μέλλον.
Στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι αυτή που δεν απείχε από το να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με το να παραβλέπουν τα αναφαίρετα δικαιώματα των  Τουρκοκυπρίων, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, στους φυσικούς πόρους, αρνούμενη κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένει στις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή, παρά τις προειδοποιήσεις μας.
Θα αποτλεούσε λογική προσέγγιση και θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, εάν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες στης περιοχής αναγνώριζαν το γεγονός ότι την Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν την άνευ όρων υποστήριξή τους στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Επιπροσθέτως, όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε κανένα βήμα για την επίλυση του ζητήματος για χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα να μας δίνουν συμβουλές
» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν, με μήνυμά της μέσω του Ράδιο Κύπρος, ενώ προειδοποίησε και για την σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις  στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας» ήταν το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το Τουρκικό Γεωτρύπανο και τα υποστηρικτικά πλοία, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στο θέμα μέσω του δήλωση Εκπροσώπου της πρεσβείας τος στην Κύπρο, λέγοντας πως αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική τους -προστίθεται στη δήλωση- οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

«Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι», καταλήγει η δήλωση του ο Εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Την ώρα που εξελίσσονταν ο πόλεμος ανακοινώσεων, το Ισραήλ ισοπέδωνε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς το κτήριο του Τουρκικού Πρακτορείου Anadolu στην Γάζα, στα πλαίσια του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα, καθώς περισσότερες από 450 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η Τουρκία με ανακοίνωσή της, περιορίστηκε να ζήτησε την καταδίκη του Ισραήλ, αλλά δεν τόλμησε να κάνει κάτι άλλο.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας εντάσσεται στα πλαίσια έκφρασης της δυσφορίας της για την αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ. Πριν λίγες ημέρες το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κύπρο στην τελετή αλλαγής διοίκησης, πράξη που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της Τουρκικής αντιπροσωπείας και την έκδοση οργισμένης ανακοίνωσης από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι πλέον σαφές και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει (εκτός και αν παραμένει κομπλεξικά τυφλός) πως η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και η προσπάθεια συμμόρφωσής της μέσω της ένταξής της στην ΕΕ, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα του ισχυρού. Μόνο οι ισχυρότατες και πλήρως εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις μπορούν να εγγυηθούν το ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε πειρατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αυτές που θα πρέπει να αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί, ακόμη και βυθίζοντας τα γεωτρύπανα που θα προχωρήσουν σε παράνομες ενέργειες εντός της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όσοι είναι υπεύθυνοι για την αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων και την μη ισχυροποίησή τους με εκσυγχρονισμούς των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και αγορά νέων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου