Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Τι επιδιώκει και πως θέλει να το πετύχει η Τουρκία

Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την Τουρκία να πετύχει με την τακτική που ακολουθεί, δεν είναι η άμεση έναρξη γεωτρήσεων, αλλά η συνεκμετάλλευση.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Κύπρο συγκλίνουν στο ότι το γεωτρύπανο Fatih δεν θα προχωρήσει σε γεώτρηση. Η όλη δραστηριότητα όμως αποτελεί πράξη που στρέφεται εναντίον της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ετοιμάσει σχέδιο με τρεις στόχους σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα γύρω από την Κύπρο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος.

1. Μέσω της διατήρησης του κλίματος έντασης, να επιτευχθεί από Τουρκικής πλευράς, η πακετοποίηση του Κυπριακού με τα ενεργειακά. Μέχρι στιγμής η Κύπρος  έχει καταφέρει να κρατήσει ξεχωριστά τα δύο θέματα, παρά τις έντονες προσπάθειες της Τουρκικής πλευράς, αλλά και άλλων εμπλεκόμενων μερών.
2. Να επιτευχθεί συνδιαχείρηση των ενεργειακών αποθεμάτων ή να υπάρξει μίας μορφής ανοχή της παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή.
3. Στη χειρότερη περίπτωση, να καταφέρει η Τουρκία να εξασφαλίσει το 50-50 στα έσοδα από την εκμετάλλευση, καθώς και τη δέσμευση ότι οι αγωγοί θα περνούν από το έδαφός της.

Γι’ αυτό και εκτιμάται πως η Τουρκία θα προχωρήσει και σε δεύτερη προσπάθεια γεώτρησης, όπως το έχει εξαγγείλει, με δεύτερο γεωτρύπανο, σε σημεία που δεν έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες, προκειμένου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες.

Οι πληροφορίες από την Κύπρος αναφέρουν πως μετά από διαπραγματεύσεις, κλείδωσε η είσοδος της Γαλλικής Total με ισχυρό ποσοστό στα τεμάχια 2, 3 και 8 με την εξαγορά μεριδίου από την κοινοπραξία Eni-Kogas (στο 2 και 3) και την Eni (στο 8).

Επίσης συμφωνήθηκε το τεχνικό μέρος της Συμφωνίας Αναλογικού Διαμοιρασμού για την ανάθεση του τεμαχίου 7, μέρος του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία. Οι ελάχιστες λεπτομέρειες που παραμένουν, αναμένεται να διευθετηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να τελειώσει η συμφωνία για το εν λόγω τεμάχιο.

Πληροφορίες της Κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρουν ότι η συμφωνία για το τεμάχιο 7 και για την ένταξη της Total στα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3 και 8, προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό γεωτρήσεων σε όλα τα τεμάχια.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 2 η γεώτρηση της Ιταλικής Eni παρεμποδίστηκε από την Τουρκία προ διετίας.

Ακόμα, για συγκεκριμένες περιοχές, προβλέπεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν εξελιγμένης τεχνολογίας πρόσθετα σεισμογραφικά, αλλά και αξιολόγηση προτεραιοτήτων για γεωτρήσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη και τα πολύ σημαντικά νέα γεωλογικά δεδομένα που έδωσε η ανακάλυψη του «Γλαύκου».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε πρεσβευτές, έκανε λόγο για δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.

«Η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ» ανέφερε  ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε δείπνο με πρεσβευτές στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, AKP.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην περιοχή, και υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα το γνωρίζουν αυτό.

«Όπως όλα τα προβλήματα, θέλουμε να λύσουμε αυτό το θέμα με αμοιβαίες συζητήσεις, διάλογο και συνεργασία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στην ένταση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκύψει, μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν έκανε αναφορά και στο θέμα με τις ΗΠΑ για τα F-35 και τους S-400.

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε αδικίες σε βάρος μας από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, στρατηγικός εταίρος στο ΝΑΤΟ και μετά μιλάνε για κυρώσεις εναντίον σου. Αυτό δεν είναι κατανοητό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει σε μια Συμμαχία και θύμισε ότι η Τουρκία συνεισφέρει σημαντικά στο ΝΑΤΟ για πάνω από 60 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως αυτό αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ προσπαθεί να ξεγελάσει την Τουρκία.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ισλαμοφοβία που θεωρεί πως γιγαντώνεται και γι’ αυτό έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να κηρύξουν την 15η Μαρτίου ως διεθνή ημέρα αλληλεγγύης κατά της Ισλαμοφοβίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου