Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ιταλικό σχέδιο για πρόστιμα μέχρι 5.500 ευρώ στις ΜΚΟ ανά διασωθέντα μετανάστη

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να εκδώσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλεται πρόστιμο έως 5.500 ευρώ για κάθε μετανάστη που αποβιβάζεται σε Ιταλικό έδαφος από τα πλοία που χρησιμοποιούν οι ΜΚΟ για να διασώζουν μετανάστες από τη θάλασσα.

Οι ΜΚΟ θεωρούν πως το σχεδιαζόμενο διάταγμα του Ματέο Σαλβίνι αποτελεί «κήρυξη πολέμου κατά των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα».

Ο νόμος του Ιταλού Υπουργού που θα έρθει στο συμβούλιο των Υπουργών προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπει την επιβολή προστίμων από 3.500 ως 5.500 ευρώ στις ΜΚΟ που μεταφέρουν ξένους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα αφαιρείται ακόμη και η άδεια μεταφοράς ανθρώπων του πλοίου, από ένα μήνα ως ένα έτος.

Το νέο διάταγμα ενισχύει τις εξουσίες του Υπουργείου Εσωτερικών στο θέμα της μετανάστευσης και έχει ως στόχο να θέσει τέρμα στις διασώσεις των ΜΚΟ.

Για παράδειγμα, εάν ο νόμος ίσχυε τα τελευταία 3 χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα έπρεπε να πληρώσουν 440 εκατομμύρια ευρώ για την διάσωση 80.000 ανθρώπων.

Η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιταλίας Claudia Lodesani, υποστηρίζει πως ο νόμος είναι σαν να θέτει πρόστιμα σε ασθενοφόρα επειδή μεταφέρουν ασθενείς στα νοσοκομεία.

Ο νόμος παρερμηνεύει τον ναυτικό κώδικα και τον διεθνή νόμο για την έρευνα και τη διάσωση, υποστηρίζει η Giorgia Linardi της ΜΚΟ Sea-Watch και κατηγορεί την Ιταλική κυβέρνηση πως αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορα με δημοκρατικούς τρόπους.

Ο Γερουσιαστής Gregorio de Falco, που είναι πρώην αξιωματικός του Λιμενικού, υποστηρίζει πως ο νόμος είναι σε αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς όσοι σώζουν ζωές θα πληρώνουν πρόστιμο. «Όσοι δεν σώζουν ζωές, φυλακίζονται, επειδή υπάρχει η υποχρέωση στην διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν» προσθέτει ο Ιταλός Γερουσιαστής.

Ο Σαλβίνι έχει πει πολλές φορές πως τα εθνικά θαλάσσια ύδατα της Ιταλίας είναι κλειστά για τα πλοία των ΜΚΟ. Αρκετά πλοία έχουν βρεθεί μεσοπέλαγα εξαιτίας της σκληρής του στάσης, που έχει εν μέρει ως σκοπό, να αναγκάσει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν περισσότερους μετανάστες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου