Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Washington Post: Αποφασισμένος για όλα ό Ερντογάν

Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα την κόντρα του με τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ο Τούρκος Πρόεδρος. Φαίνεται να είναι σίγουρος πως θα αλλάξει γνώμη στον Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα υποστεί κυρώσεις και θα αποκτήσει και τους S-400 και τα F-35.

Σε δημοσίευμά της η Αμερικανική εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στις Αμερικανικές πιέσεις και θα παραλάβει το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 μέσα στον Ιούλιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η συμφωνία με τη Ρωσία έχει σφραγιστεί και δεν υπάρχει επιστροφή παρά τις Αμερικανικές αντιδράσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε την ύπαρξη «κατάλληλης» Αμερικανικής προσφοράς ώστε να αγοραστεί το Αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot, αντί για το Ρωσικό S-400.

«Η δουλειά έχει κλείσει για εμάς και τη Ρωσία. Η εκπαίδευση του προσωπικού έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα γίνει η παράδοση» είπε ο Ερντογάν.

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το Ρωσικό σύστημα έχει οδηγήσει σε τριβές μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως το Ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελεί κίνδυνο για το πρόγραμμα του μαχητικού F-35. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία πως θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα του F-35 και θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα κατά τη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ελπίζει να μεταπείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να χάσουν έναν σύμμαχο όπως η Τουρκία, προθέτοντας πως θα υπάρξουν Τουρκικές
κυρώσεις κατά των ΗΠΑ, εάν επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

«Οι στενές μας σχέσεις με τον Τραμπ είναι διαφορετικές από εκείνες που έχει με τους υποτακτικούς του. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πιστεύω πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν» είπε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Είμαι σίγουρος πως οι ΗΠΑ θα είναι πολύ προσεκτικές στο να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, λαμβάνοντας υπόψη πως η στρατηγική μας σχέση θα πάει πίσω δεκαετίες» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα αντίμετρα που θα λάβει η Τουρκία κατά των ΗΠΑ. Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως ίσως τερματιστεί η χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τους Αμερικανούς.

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν η Τουρκία μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, απάντησε πως «οι ΗΠΑ δεν έχουν την εξουσία να πετάξουν καμία χώρα μέλος από το ΝΑΤΟ».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου