Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Τουρκία: Οι Αμερικανοί δεν έχουν δικαίωμα να μας αποβάλλουν από το πρόγραμμα του F-35

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν μονομερώς να αποβάλλουν την Τουρκία από το πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35 καθώς η συμφωνία συνεργασίας δεν το επιτρέπει.

Στην ανωτέρω δήλωση προς δημοσιογράφους προέβη την Παρασκευή ο επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας Ismail Demir σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Καμία χώρα μονομερώς δεν μπορεί να πει δεν σε θέλουμε και μετά να σε αποβάλλει από το πρόγραμμα. Αυτό δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας. Δεν μπορείς να πεις  απλά «σε αποβάλλω». Το πρόγραμμα του F-35 αποτελεί συνεργασία και πουθενά στο συμφωνητικό δεν επιτρέπεται η μονομερής αποβολή μιας χώρας» είπε ο Ismail Demir.

Σε πρόσφατη επιστολή του Αμερικανικού Πενταγώνου προς την Άγκυρα, υπάρχει η προειδοποίηση αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η αγορά του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν πως δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελεί απειλή για το F-35, καθώς κρίσιμα στοιχεία μπορεί να μεταφερθούν στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις εάν προχωρήσει η αγορά των S-400, σύμφωνα με την Αμερικανική νομοθεσία. Η πίεση στην Τουρκική οικονομία και το Τουρκικό νόμισμα είναι τεράστια τους τελευταίους μήνες που ξέσπασε η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ismail Demir είπε επίσης πως οι Αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν σύντομο αντίκτυπο στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία.

«Η αμυντική μας βιομηχανία κατασκευάζει τμήματα του F-35. Άρα, στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων, η βιομηχανία μας θα δεχτεί πλήγμα, αλλά θα το ξεπεράσουμε» είπε ο Demir.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου