Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Προκλήσεις και αγένεια από την Τουρκία προς την ΕΕ

Δεν έχουν προηγούμενο οι προκλήσεις και οι αγενείς δηλώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ.
 
Ο σκοπός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θέλουμε. Να εγγυηθούμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα γίνουν αποδεκτά από την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ελλάδα, την ΕΕ και όλους» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως θα εξευρεθούν πολιτικές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όταν οι άνθρωποι «μάθουν να μοιράζονται σύμφωνα με τον νόμο».

«(Αργότερα) δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να μοιραστούμε τον πλούτο (της περιοχής)» είπε προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι προκλητικές και γεμάτες αυθάδεια και αλαζονεία δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού έγιναν την στιγμή που το Τουρκικό θαλάσσιο γεωτρύπανο Fatih πραγματοποιεί γεώτρηση σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί πως έχει αδειοδοτηθεί από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» όπως υποστηρίζει, ενώ μια δεύτερη γεώτρηση από το θαλάσσιο γεωτρύπανο Yavuz θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Τουρκικές προκλήσεις, είτε έμπρακτες μέσω γεωτρήσεων, είτε λεκτικές μέσω δηλώσεων, συνεχίζονται παρά τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ για διακοπή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι 28 Υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την Τρίτη να προβούν στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως κυρώσεις κατά Τουρκικών εταιρειών και προσώπων που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

«Το Συμβούλιο εκφράζει τις σοβαρές του ανησυχίες για την τρέχουσα παράνομη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και λυπάται που μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες κλήσεις της ΕΕ για διακοπή των δραστηριοτήτων. Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιδράσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικών να υποβάλλει εναλλακτικές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

«Σε συνέχεια των αποφάσεων της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ανασταλεί και δεν ανοίγουν ή κλείνουν νέα κεφάλαια και δεν προβλέπονται περαιτέρω εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με μια προκλητικότατη και αγενή ανακοίνωση κατά της ΕΕ, της οποίας υποτίθεται πως επιθυμεί να γίνει μέλος η Τουρκία.

«Η ΕΕ ενήργησε ως ομάδα συμφερόντων που βασίζεται στο εμπόριο και όχι ως κοινότητα που τηρεί τις αρχές και τις αξίες. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ.
Η ΕΕ θέτοντας τον εαυτό της ως δικαστήριο και προσπαθώντας να αποφανθεί σχετικά με τις διμερείς διαφορές που έχουν σχέση με την κυριαρχία, υπό το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης» και εκδίδοντας πολιτικά προκατειλημμένες ανακοινώσεις σχετικά με ευαίσθητα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που περιλαμβάνουν εξαιρετικά τεχνικές διαστάσεις, δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η ΕΕ δεν έλαβε ποτέ θέση σε διμερή ζητήματα αλληλοεπικάλυψης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας των μελών της.
Στην πραγματικότητα, η τρέχουσα θέση της ΕΕ βασίζεται στις άνισες και μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου - που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου.
Απορρίπτουμε εντελώς αυτούς τους ισχυρισμούς.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης.
Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την προκατειλημμένη και μη ρεαλιστική προσέγγιση
» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Τα τετελεσμένα αφορούν την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, από τα οποία η Τουρκία έχει αποκλειστεί από συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες.

Με την επιθετική, πειρατική και προκλητική της στάση, προσπαθεί να σύρει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Τουρκία πιστεύει και προσπαθεί να πετύχει, την αποκόμιση κερδών από ενεργειακά κοιτάσματα που δεν της ανήκουν, απλώς αμφισβητώντας την θαλάσσια κυριαρχία και τα θαλάσσια σύνορα των γειτονικών της χωρών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου