Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Οι ΗΠΑ θεωρούν την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για το ΝΑΤΟ

Η επικείμενη αγορά από την Τουρκία του Ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος S-400 θεωρείται από τις ΗΠΑ πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα συμβατό με τα αεροσκάφη F-35, δήλωσαν την Πέμπτη ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν μια ομάδα δημοσιογράφων υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν πως η αγορά των S-400 δεν συνεπάγεται την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αλλά θεωρείται θέμα εθνικής ασφάλειας και όχι απλώς εμπορικό θέμα.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις μπορεί να συνεχιστεί αμείωτη και χωρίς επιπτώσεις. Ο κίνδυνος για τα F-35 τόσο στις ΗΠΑ όσο και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ είναι τέτοιος που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί» είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να αγοράσει το Ρωσικό σύστημα S-400, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν πως το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στην Άγκυρα πως αν αγοράσει τους S-400, η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35 θα επανεξεταστεί.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να αγοράσει το Αμερικανικό σύστημα Patriot αντί για τους Ρωσικούς S-400, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του θα τηρήσει την συμφωνία με την Ρωσία.

Οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει πως αν η Τουρκία αποκτήσει τους Ρωσικούς S-400 τότε ίσως της επιβληθούν κυρώσεις, σύμφωνα με τον Αμερικανικό νόμο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου