Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ελβετία: Οι ξένοι τρομοκράτες θα απελαύνονται

Οι τρομοκράτες πρέπει να μπορούν να απελαθούν στη χώρα καταγωγής τους, παρόλο που ενδέχεται να βασανιστούν ή να καταδικαστούν σε θάνατο.

Το Συμβούλιο των Καντονιών δεν άκουσε την Υπουργό Δικαιοσύνης Karin Keller-Sutter, η οποία αντιτάχθηκε στην πρόταση της απέλασης οποιουδήποτε ξένου καταδικασμένου τρομοκράτη. Έτσι, με 22 ψήφους υπέρ και 18 κατά, εγκρίθηκε η σχετική πρόταση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Οι τρομοκράτες πρέπει να μπορούν να απελαθούν στη χώρα καταγωγής τους, παρόλο που ενδέχεται να βασανιστούν ή να καταδικαστούν σε θάνατο, γράφει σε δημοσίευμά της η Ελβετική εφημερίδα Tribune de Geneve.

Το κείμενο αφορά άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ελβετίας, ακόμη και αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους. Μέχρι στιγμής, ορισμένα από αυτά τα άτομα δεν μπορούσαν να απελαθούν από τη χώρα, λόγω της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Η αριστερά απέρριψε το κείμενο επειδή παραβιάζει το Ελβετικό Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελβετίας, «κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει σε ένα κράτος στο οποίο διακινδυνεύει να βασανιστεί ή να τιμωρηθεί σκληρά και απάνθρωπα ή να τύχει κακομεταχείρισης»  δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Karin Keller-Sutter.

Η Υπουργός υποστηρίζει υποστηρίζει ότι το κράτος δικαίου προβλέπει πως δεν πρέπει να γίνονται απελάσεις ακόμα και στην περίπτωση που ένα άτομο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ελβετίας «ακόμη και αν είναι δύσκολο να αφομοιωθεί».

Όμως, ο ανεξάρτητος πολιτικός Schaffhausen Thomas Minder υποστηρίζει πως «πρόκειται για την κυριαρχία της χώρας».

Σε ένα υπό εξέταση σχέδιο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προτείνει να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό / κράτηση, τα άτομα που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές πράξεις και έχουν εκτίσει την ποινή τους και να μην απελαύνονται.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου