Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Κίνας εξαιτίας των Ουιγούρων

Σοβαρή κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Τουρκίας και Κίνας μετά τα Τουρκικά σχόλια για το θέμα των Ουιγούρων της Κινεζικής επαρχίας Xinjiang.

Η Τουρκία ρισκάρει και διακινδυνεύει τους δεσμούς της με την Κίνα, εάν συνεχιστεί η κριτική στο θέμα των Ουιγούρων Μουσουλμάνων, διεμήνυσε η κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα, την ώρα που Κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να επενδύσουν σε mega-projects στην Τουρκία, στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την τύχη των Ουιγούρων της Κίνας (που μιλούν Τουρκικά), υποστηρίζοντας πως πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να συλληφθούν, να βασανιστούν και να υποστούν πλύση εγκεφάλου στα Κινεζικά στρατόπεδα αναμόρφωσης στην βορειοδυτική επαρχία Xinjiang.

Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του ΟΗΕ στη Γενεύη, κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας.

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες για κακομεταχείριση και απορρίπτει την κριτική του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στα εσωτερικά της και στην κυριαρχία της.

Το Πεκίνο υποστηρίζει πως πρόκειται για στρατόπεδα εκμάθησης και εκπαίδευσης νέων τεχνών, τα οποία έχουν σταματήσει τις επιθέσεις των μουσουλμάνων αυτονομιστών ανταρτών.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες και παρεξηγήσεις μεταξύ φίλων, αλλά θα πρέπει να λύνονται μέσω διαλόγου. Η δημόσια κριτική δεν αποτελεί εποικοδομητική προσέγγιση. Εάν επιλεγεί ο μη εποικοδομητικός δρόμος, τότε θα επηρεαστούν αρνητικά η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η κατανόηση και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Το σημαντικότερο θέμα μεταξύ χωρών είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Θα παραμένατε φίλος με κάποιον που σας ασκεί δημόσια κριτική κάθε μέρα;» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, Deng Li.

Ο Κινέζος διπλωμάτης πρόσθεσε πως αυτό τον καιρό πολλές Κινεζικές εταιρείες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου που επιθυμεί να κατασκευάσει η Άγκυρα.

Σχολιάζοντας από το Πεκίνο ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang, είπε πως ορισμένοι άνθρωποι από την Τουρκία «παραμελούν τα γεγονότα» για την επαρχία Xinjiang και προχωρούν σε «απαράδεκτα» σχόλια.

Η Τουρκία και άλλες χώρες γνωρίζουν την ευθεία απειλή που αποτελεί το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, είπε ο Lu Kang.

Οι Αρχές της Xinjiang έχουν λάβει μέτρα ώστε οι πολίτες που ζουν εκεί να κινούνται εντός του νόμου και να έχουν κανονική ζωή και να μη ζουν με το φόβο των τρομοκρατών. Τα μέτρα αυτά έχουν αποδώσει εδώ και 25 μήνες, καθώς δεν υπάρχουν πια τρομοκρατικές επιθέσεις, πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Ο Lu Kang είπε με νόημα πως η Τουρκία αποτελεί και αυτή θύμα της τρομοκρατίας και των αποσχιστικών δυνάμεων.

«Κάποιοι άνθρωποι στην Τουρκία δεν βλέπουν τα βασικά γεγονότα και βεβηλώνουν την αντιτρομοκρατική προσπάθεια της Κίνας και την προσπάθεια για μείωση του (ισλαμικού) ριζοσπαστισμού, συκοφαντώντας τα βήματα που γίνονται από την Κινεζική αυτόνομη επαρχία Xinjiang» είπε ο Lu Kang.

«Καλούμε τις χώρες (που διαμαρτύρονται) να κοιτάξουν αντικειμενικά τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες τις Κίνας, τις προσπάθειες μείωσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ και να λάβουν μέτρα υποστήριξης και συνεργασίας της διεθνούς αντιτρομοκρατικής προσπάθειας» κατέληξε ο Lu Kang.

Έτσι, από Κινεζικής πλευράς ανακοινώθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Κινεζικού Προξενείου της Σμύρνης, που λειτουργεί από το 2015. Η δικαιολογία ήταν πως πρόκειται για γενικές αλλαγές σε σχέση με τις δραστηριότητες του προξενείου.

«Η Κινεζική πλευρά αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης από την 28η Φεβρουαρίου 2019, εξαιτίας γενικών αλλαγών στις πρεσβείες και τα προξενεία» ανέφερε η Κινεζική ανακοίνωση.

Πάντως, δεν έγινε γνωστό εάν πρόκειται για αντίποινα σε σχέση με την Τουρκική κριτική για τους Ουιγούρους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου