Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Μυστική συμφωνία πώλησης πυρηνικής τεχνολογίας στην Σαουδική Αραβία

Η Αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει προβεί σε μυστική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία ώστε Αμερικανικές εταιρείες να πουλήσουν πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη την Πέμπτη ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας Rick Perry προς την επιτροπή άμυνας της Γερουσίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην πώληση, έχουν ζητήσει από την Αμερικανική κυβέρνηση να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 2 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Νότιο Κορέα να προσπαθούν να αποσπάσουν το συμβόλαιο κατασκευής.

Ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman έχει δηλώσει πως η Σαουδική Αραβία θα προσπαθήσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση που αναπτύξει πυρηνικά όπλα το Ιράν.

Ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας Rick Perry είπε στην επιτροπή πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στη Σαουδική Αραβία να εμπλουτίσει τα εξασθενημένα πυρηνικά καύσιμα από το πυρηνικό εργοστάσιο, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός Υπουργός είπε επίσης πως φοβάται πως αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να γίνουν αυτές ο συνεργάτης της Σαουδικής Αραβίας στην κατασκευή των πυρηνικών σταθμών, τότε η Σαουδική Αραβία θα στραφεί είτε στη Ρωσία είτε στην Κίνα, οι οποίες αδιαφορούν για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την πώληση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς στη Σαουδική Αραβία, επειδή η χώρα αυτή δεν έχει υπογράψει το Αμερικανικό σχέδιο εξασφάλισης της αποκλειστικά ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου