Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Τουρκία: το ΝΑΤΟ στοχεύει και πάλι τον Ερντογάν σε νέο σκάνδαλο

Νέο σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ ανακάλυψαν οι Τούρκοι, που τους στοχοποιεί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ένα ακόμη σκάνδαλο με στόχο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το σκάνδαλο του 2017 όπου τον παρουσίασε ως «εχθρό» σε στρατιωτική άσκηση.

Κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ μετά την άσκηση Trident Juncture τον Νοέμβριο του 2018, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το εξώφυλλο του περιοδικού Time, στο οποίο απεικονιζόταν ο Ερντογάν μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Ορμπάν και τον Φιλιππινέζο  ηγέτη Ντουέρτε, σε μια προσπάθεια δυσφήμισης του Τούρκου ηγέτη, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού Time περιγραφόταν ο Ερντογάν ως «ισχυρός», ηγέτης που κυβερνάει υπό την άσκηση ή την απειλή βίας, όπως και οι άλλοι τρεις ηγέτες.

Η άσκηση Trident Juncture ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 2018 και ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και περιελάμβανε 50.000 στρατιώτες σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Ισλανδία. Στην άσκηση είχαν επίσης λάβει μέρος περίπου 250 αεροσκάφη, 65 πλοία και περίπου 10.000 οχήματα.

Η σκανδαλώδης (κατά τους Τούρκους) στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ το 2017 εξακολουθεί να επικρίνεται από πολλούς, καθώς στόχευε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας τεχνικός του Νορβηγικού στρατού, κατά τη διάρκεια άσκησης με τη βοήθεια υπολογιστή, έβαλε το πορτρέτο του Ατατούρκ στον «κατάλογο των ηγετών των εχθρικών χωρών» αναφέροντάς τον ως τον «δικτάτορα» του «Skolken», μιας φανταστικής χώρας.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε πόλεμο που ξέσπασε λόγω του περιεχομένου των μηνυμάτων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που δημοσίευε ο ηγέτης του Skolken.

Μέρος της άσκησης ήταν η δημιουργία ενός ψεύτικου λογαριασμού από έναν Νορβηγό στρατιωτικό Τουρκικής καταγωγής. Ο αξιωματικός δημιούργησε ένα ψεύτικο λογαριασμό με την επωνυμία «RTerdogan» και απεικόνισε τον Ερντογάν ως «εχθρό του ΝΑΤΟ», ο οποίος φέρεται να προχώρησε σε συμφωνίες που έβλαπταν το ΝΑΤΟ.
 

Φυσικά οι ομοιότητες με τις συμφωνίες του Ερντογάν με τη Ρωσία και την αγορά των S-400 μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν…

Στο γενικό σενάριο της άσκησης, υπήρχαν αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ της φανταστικής χώρας του Skolken και της Τουρκίας. Σύμφωνα με το σενάριο, η Skolken είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά της να αγοράσει το σύστημα S-400, ενώ η Skolken και η χώρα παραγωγής των S-400 είχαν αναπτύξει πρόσφατα στενότερες σχέσεις!

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το ΝΑΤΟ κήρυξε πόλεμο εναντίον της Skolken εξαιτίας των προηγουμένων ενεργειών και των θέσεων που ανέπτυξε στα κοινωνικά μέσα ο ηγέτης της χώρας.

Αν και το ΝΑΤΟ επιχείρησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο λέγοντας ότι «τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του ΝΑΤΟ», οι λεπτομέρειες αποκαλύπτουν ότι αυτή η άσκηση απευθύνεται ειδικά στην Τουρκία.

Για την απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από την άσκηση του ΝΑΤΟ το 2017 σας είχαμε ενημερώσει με το άρθρο:
Απόσυρση Τούρκων στρατιωτών από άσκηση του ΝΑΤΟ

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου