Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ερντογάν: Τζαμί η Αγιά Σοφιά και Ισλάμ Μπολ η Κωνσταντινούπολη…

Το έχει σκεφτεί πολύ καλά το ζήτημα της Κωνσταντινούπολης και της Αγιά Σοφιάς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας εχθές το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση, είπε πως μετά τις εκλογές,  η Πόλη, δεν θα πρέπει να ονομάζεται ούτε Κωνσταντινούπολη ούτε Ιστανμπούλ (καθώς γνωρίζει πως σημαίνει Εις την Πόλη).

Έτσι, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Πόλη θα πρέπει να ονομάζεται Ισλάμ Μπόλ (Islambol) που σημαίνει άφθονο Ισλάμ, γράφει η Τουρκική εφημερίδα Yeni Akit.

Επίσης είπε πως είναι αδύνατο να πληρώνει ο κόσμος εισιτήριο για να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και γι’ αυτό το λόγο θα την μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί, ώστε η είσοδος να είναι ελεύθερη.

Τα σχέδια του Ερντογάν για αλλαγή της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί προσκρούουν στην UNESCO, στον κατάλογο και την προστασία της οποίας βρίσκεται εδώ και δεκαετίες το σύμβολο του Ελληνισμού και των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik, πηγές της UNESCO δήλωσαν:

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου