Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αεροπορικές επιδρομές και καταρρίψεις αεροσκαφών στα σύνορα Ινδίας – Πακιστάν

Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης βρίσκονται οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας, το Πακιστάν και η Ινδία, μετά από βομβαρδισμούς και καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε πως κατέρριψε 2 ινδικά μαχητικά τύπου MiG-21 σήμερα Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, μία ημέρα μετά την επίθεση ινδικών μαχητικών εναντίων στόχων εντός του Πακιστάν. Ταυτόχρονα έγινε γωνστό πως καταρρίφθηκε και ένα Πακιστανικό F-16.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοιες ενέργειες, από τον πόλεμο του 1971, αναγκάζοντας τις παγκόσμιες δυνάμεις να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Η κατάσταση εντάθηκε μετά την επίθεση με βομβιστή αυτοκτονίας στο Ινδικό Κασμίρ, από Πακιστανούς αντάρτες στις 14 Φεβρουαρίου. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 40 Ινδοί αστυνομικοί. 

Εχθές Τρίτη, η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση σε βάσεις ανταρτών εντός περιοχής που ελέγχεται από το Πακιστάν. Πρόκειται για στρατόπεδο εκπαίδευσης των ανταρτών Jaish-e-Mohammed, που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου. Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως η επίθεση ήταν αποτυχημένη και δεν υπήρξαν απώλειες.

Σήμερα Τετάρτη, Ινδικά μαχητικά εισήλθαν στον Πακιστανικό εναέριο χώρο, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν Πακιστανικά μαχητικά στην υπό Ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ, έγινε γνωστό από Πακιστανικής πλευράς.

«Η Πακιστανική Αεροπορία, κατέρριψε 2 Ινδικά αεροσκάφη, εντός του Πακιστανικού εναέριου χώρου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πακιστανικής Αεροπορίας, στρατηγός Asif Ghafoor.

Το ένα Ινδικό αεροσκάφος κατέπεσε στην Ινδική πλευρά του Κασμίρ, ενώ το δεύτερο στην Πακιστανική πλευρά και ο πιλότος του αιχμαλωτίστηκε.

Από Ινδικής πλευράς, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους που έπεσε στο Ινδικό Κασμίρ είναι νεκροί, ενώ σκοτώθηκε και ένας πολίτης.

Από την Ινδία ανακοινώθηκε πως 3 Πακιστανικά μαχητικά εισήλθαν στον Ινδικό εναέριο χώρο. Τα 2 αναχαιτίστηκαν από Ινδικά μαχητικά και επιστρέψουν στο Πακιστάν, ενώ το τρίτο (ένα F-16) καταρρίφθηκε.

 
Για λόγους ασφαλείας, η Ινδία αποφάσισε το κλείσιμο του κύριου αεροδρομίου του Κασμίρ, καθώς επίσης και άλλων τριών στα γειτονικά κρατίδια, ενώ το Πακιστάν έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τα αεροσκάφη, μέχρι νεωτέρας εντολής.

Την Τρίτη το απόγευμα, το Πακιστάν είχε ξεκινήσει τον βαρύ βομβαρδισμό 12 με 15 περιοχών κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία στο Κασμίρ, σύμφωνα με Ινδική ανακοίνωση.

Ο Ινδικός στρατός απάντησε και έπληξε αρκετά σημεία των Πακιστανών και υπήρξαν απώλειες, ενώ τραυματίστηκαν 5 Ινδοί στρατιώτες στο περιστατικό που έληξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (σήμερα), αφού προκάλεσε πανικό στους πολίτες, υποστηρίζει η Ινδία.

Από Πακιστανικής πλευράς ανακοινώθηκε πως τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για πολίτες ή στρατιωτικούς.

Η Ινδία συνέχισε το κυνηγητό των ανταρτών και σκότωσε 2 εξ αυτών στα βουνά του Κασμίρ, την ιδιοκτησία του οποίου διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε εχθές πως θα υπάρξουν αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις και η Ινδία τέθηκε σε επιφυλακή.

Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από το 1947, όταν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, ενώ παραλίγο να φτάσουν και σε τέταρτο το 2002, μετά από επίθεση πακιστανού αντάρτη στο Ινδικό κοινοβούλιο.

Στη Βομβάη (σήμερα λέγεται Μουμπάι) που είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, υπάρχει αύξηση των μέτρων ασφαλείας καθώς έχουν γίνει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες από αντάρτες.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo συνομίλησε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν και τους κάλεσε να αποφύγουν «περεταίρω στρατιωτικές δραστηριότητες».

«Είπα και στους δύο Υπουργούς πως ενθαρρύνουμε την αυτοσυγκράτηση στην Ινδία και το Πακιστάν και την αποφυγή κλιμάκωσης με κάθε τρόπο» δήλωσε ο Mike Pompeo.

«Επίσης προέτρεψα τους δύο Υπουργούς να θέσουν σε προτεραιότητα την απευθείας επικοινωνία και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» πρόσθεσε ο Αμερικανός Υπουργός.

Η Κίνα και η ΕΕ εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους για αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Winston Peters εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από Reuters και Channel News Asia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου