Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ευρωπαϊκό μαχητικό με … Αμερικανική βοήθεια;

Γαλλία και Γερμανία ξεκίνησαν την προσπάθεια ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς με την συνδρομή της Ισπανίας. Η Ιταλία διαμαρτύρεται και στρέφεται στη Βρετανία, ενώ η Γαλλία σπεύδει για ανεύρεση βοήθειας υλοποίησης του εγχειρήματος στις ΗΠΑ…

Η προσπάθεια ανάπτυξης του νέου Ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς ξεκίνησε από τον Γαλλογερμανικό άξονα. Οι δύο χώρες με πρωταγωνίστριες τις εταιρείες Dassault και Airbus θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα εξοπλίσει και τις δύο χώρες, αντικαθιστώντας τα Rafale και τα Eurofighter.

Το νέο αεροσκάφος FACS (Future Air Combat System) πρόκειται να λειτουργεί με και χωρίς πιλότο, ενώ θα συνεργάζεται με drones για επίτευξη εξειδικευμένων αποστολών.

Για την έναρξη του εγχειρήματος έχουν ήδη καταβληθεί 65 εκατομμύρια ευρώ. Το αεροσκάφος αναμένεται να είναι έτοιμο για ένταξη σε υπηρεσία το 2040.

Στην Γαλλογερμανική προσπάθεια δημιουργίας νέου μαχητικού προστέθηκε (ως παρατηρητής) και η Ισπανία, ενώ υπάρχει πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως έχει γράψει το CosmoStatus.

Όμως, η Ιταλία είναι ενοχλημένη, καθώς πιστεύει πως το εγχείρημα αποτελεί προσβολή για την ίδια, ενώ θα αποδυναμώσει την ΕΕ. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ιταλία θα αναζητήσει βοήθεια στην παραγωγή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους στην Βρετανία, παρόλο που αυτή είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το defensenews.com η Ιταλία θεωρεί πως η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας αφήνει στο περιθώριο τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στρέφεται κατά της Ιταλίας, την οποία προσπαθεί να περιθωριοποιήσει, καθώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με εξίσου ικανή βιομηχανία για την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών. Έτσι η Ιταλία θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την Βρετανία για την συμπαραγωγή του Βρετανικής έμπνευσης μαχητικού, γνωστού ως Tempest.

Η κόντρα της Ιταλίας με τη Γαλλία και την Γερμανία πηγάζει και από το γεγονός πως ενώ έχει συμφωνηθεί να γίνει προσπάθεια να αποκτήσει η ΕΕ μια μόνιμη θέση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία προωθεί την απόκτηση μόνιμης θέσης στο συμβούλιο ασφαλείας από την Γερμανία.

Όπως έγινε γνωστό από το breakingdefense.com λίγο μετά την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού, ο επικεφαλής της Γαλλικής Αεροπορίας έσπευσε για επαφές με τους αξιωματούχους του Αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, επειδή, όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του νέου (ευρωπαϊκού) μαχητικού!

Ο Γάλλος στρατιωτικός είπε πως επειδή το FACS θα είναι και επανδρωμένο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ θα περιλαμβάνει αισθητήρες και drones παρόμοιους με το Αμερικανικό πρόγραμμα για το νέο βομβαρδιστικό Β-21 Raider, η συμβολή των ΗΠΑ, που αποτελούν ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, με παροχή δεδομένων (data), είναι σημαντική!

Ο Γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως έχει αρχίσει και ενοχλεί πολλές χώρες. Η Βρετανία ήδη βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την ΕΕ, ενώ και η Ιταλία αρχίζει να διαπιστώνει πως εντός της ΕΕ πλήττονται τα συμφέροντά της.

Εάν δεν αλλάξουν σύντομα τακτική οι Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, η ΕΕ θα διαλυθεί, καθώς δεν είναι δυνατό όλες οι χώρες να προωθούν μόνο την εξυπηρέτηση των Γαλλογερμανικών συμφερόντων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου