Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Η Ευρωπαϊκή πολιτική για το δίκαιο των θαλασσών

Στις 10 Νοεμβρίου του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κομισιόν) εξέδωσε την ατζέντα για το μέλλον των θαλασσών, προτείνοντας 50 δράσεις για ασφαλή, καθαρή και αειφόρο και βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι προτάσεις της Ε.Ε. προωθούν την βελτίωση της παγκόσμιας διαχείρισης των θαλασσών, την μείωση της πίεσης που ασκεί ο άνθρωπος στη θάλασσα, την δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη μπλε οικονομία και την ενδυνάμωση της διεθνούς έρευνας και συγκέντρωσης δεδομένων.

Οι προτάσεις της ΕΕ είναι σε συμφωνία με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γνωρίζοντας πως οι θάλασσες βρίσκονται σε ποσοστό 60% έξω από τα όρια των χωρών, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ εξέδωσε και ένα χάρτη που περιλαμβάνει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες όλου του κόσμου.

Στον χάρτη αυτό, φαίνεται ξεκάθαρα η ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, όπου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δικαιώνεται η Ελλάδα και η Κύπρος και αναγκάζεται η Τουρκία να συμμορφωθεί και να παραιτηθεί από τις παράλογες απαιτήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί το επίμαχο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, που δικαιώνει τις Ελληνικές θέσεις.

Διαβάστε το άρθρο που είχαμε γράψει στις 23 Οκτωβρίου 2016 και υποστηρίζαμε πως η Ελλάδα δικαιώνεται για την ΑΟΖ της από το MarineRegions.org με τίτλο:
Παγκόσμια δικαίωση της Ελλάδας για την ΑΟΖ
Το άρθρο μας είχε δημοσιευτεί από δεκάδες ιστοσελίδες χωρίς αναφορά στο Cosmostatus.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου