Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Καταργείται ο ήλιος της Βεργίνας στα Σκόπια

Η κυβέρνηση του Ιλίντεν θα απαγορεύσει τη δημόσια χρήση του ήλιου της Βεργίνας, το σύμβολο που ήταν η πρώτη σημαία στην ανεξάρτητη «Μακεδονία».

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας των Σκοπίων denesen.mk.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο ήλιος της Βεργίνας αναμένεται να καταργηθεί από όλα τα κυβερνητικά έγραφα, τα κτίρια και τα μνημεία που αναφέρονται στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο η Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατά την κυβερνητική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της χώρας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες για το που χρησιμοποιείται το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας σε δημόσιους χώρους, σε μνημεία, σε εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής, των οποίων τα ονόματα είναι μέρος του αρχαίου Ελληνικού (σ.σ. Μακεδονικού) πολιτισμού, στον οποίο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς πρόκειται  για έργο τέχνης.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διορθωτικές ενέργειες μετά την παροχή των σχετικών πληροφοριών και σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος της χώρας ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία για την μετονομασία των μνημείων και για να αφαιρεθεί ο ήλιος της Βεργίνας λήγει στις 12 Αυγούστου 2019.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου