Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Κίνα: διαταγή να αφαιρεθούν τα Αραβικά και Μουσουλμανικά σύμβολα

Οι Κινεζικές Αρχές εξέδωσαν διαταγή προς τα καταστήματα και τα εστιατόρια που εμπορεύονται halal (αποδεκτά) προϊόντα κρέατος, να αφαιρέσουν τα σύμβολα που σχετίζονται με το Ισλάμ, ως μέρος της προσπάθειας να «Κινεζοποιηθεί» ο μουσουλμανικός πληθυσμός.

Οι εργαζόμενοι σε 11 εστιατόρια και καταστήματα στο Πεκίνο που πωλούν προϊόντα χαλάλ μίλησαν στο Reuters και είπαν πως τις τελευταίες ημέρες αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν από τις πινακίδες σύμβολα και λέξεις που σχετίζονται με το Ισλάμ, όπως την Ημισέληνο και την λέξη Χαλάλ που ήταν γραμμένη στα Αραβικά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι κυβερνητικοί υπάλληλοι περίμεναν να δουν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να αφαιρούν τα σύμβολα πριν αποχωρήσουν. Στο Πεκίνο υπάρχουν τουλάχιστον 1000 καταστήματα και εστιατόρια με προϊόντα χαλάλ.

Η άποψη των Κινεζικών Αρχών είναι πως τα σύμβολα και η γραφή αυτού του είδους αποτελούν ξένη κουλτούρα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο η Κινεζική κουλτούρα (πολιτισμός).

Η καμπάνια κατά των Αραβικών και Ισλαμικών συμβόλων αποτελεί την νέα φάση της ενέργειας που ξεκίνησε το 2016 στην Κίνα, που έχει σκοπό την σύμπλευση των θρησκειών με την Κινεζική κουλτούρα και τον Κινεζικό πολιτισμό. Η καμπάνια περιλαμβάνει την αφαίρεση των θόλων τύπου Μέσης Ανατολής από τα τζαμιά και την αντικατάστασή τους από Κινεζικές παγόδες.

Περίπου 20 εκατομμύρια κινέζοι έχουν ασπαστεί στο Ισλάμ, στη χώρα όπου βάσει νόμου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τους πιστούς με την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε λεπτομερή έλεγχο δεν βρίσκονται μόνο οι Μουσουλμάνοι αλλά και οι Χριστιανοί. Οι Κινεζικές Αρχές έκλεισαν αρκετές μη νόμιμες εκκλησίες και κατέβασαν τους Σταυρούς από κάποιες εκκλησίες, επειδή θεωρήθηκαν παράνομοι.

Ιδιαίτερα στην περιοχή των Τουρκικής καταγωγής Ουιγούρων μουσουλμάνων στην επαρχία Σινγιάνγκ, οι Αρχές ανάγκασαν όσους θεωρήθηκαν αυτονομιστές και τρομοκράτες να περάσουν από ειδική εκπαίδευση εκμάθησης τεχνών και απόκτησης εργασιακών προσόντων.

Το πρόγραμμα της Κινεζικής κυβέρνησης εφαρμόστηκε στην επαρχία Σινγιάνγκ όταν αυτονομιστές Ουιγούροι άρχισαν να τοποθετούν βόμβες και να πραγματοποιούν ένοπλες επιθέσεις. Η Κινεζική κυβέρνηση πιστεύει πως με το πρόγραμμα αυτό θα καταπολεμηθεί ο θρησκευτικός (ισλαμικός) εξτρεμισμός.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι επιρροές από το εξωτερικό θα κάνουν τις θρησκευτικές ομάδες δύσκολες στο να ελεγχθούν. Η γνώση της Αραβικής γλώσσας θεωρείται ως κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την κυβέρνηση. Επίσης θεωρείται ως ευσέβεια προς ξένες κουλτούρες που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Η Κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί το Ισλάμ να λειτουργεί μέσω της Κινεζικής γλώσσας.

Σύμφωνα με την China Daily πάνω από 2 εκατομμύρια Ουιγούροι βγήκαν από τη φτώχεια στην επαρχία Σινγιάνγκ τα τελευταία 5 χρόνια, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που επένδυσε στην περιοχή περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε άλλο δημοσίευμα της China Daily υποστηρίζεται πως πλέον στην επαρχία Σινγιάνγκ (25 εκατομμύρια κάτοικοι από 47 εθνότητες) υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη 8,3% κατά μέσο όρο από το 1952, ενώ από τα 150 εκατομμύρια επισκεπτών – τουριστών ετησίως, ο στόχος είναι τα 200 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με το HQC:
Halal (αποδεκτό) θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ενώ αντίθετα Haram (απαγορευμένο) τα τρόφιμα και ποτά τα οποία δεν επιτρέπονται.
- Η πιστοποίηση Halal  των τροφίμων  αποτελεί ένα συνδυασμό ελέγχου θρησκευτικών απαιτήσεων και απαιτήσεων παραγωγής οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια και την «καθαρότητα» των παραγόμενων τροφίμων.
-  Η επιθεώρηση Halal διεξάγεται από Μουσουλμάνους επιθεωρητές οι οποίοι έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εκπαιδεύσεις.
- Τα προϊόντα Halal πρέπει να συμμορφώνονται με τους Ισλαμικούς Κανόνες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιέχουν «μη επιτρεπτά» από το Ιερό Μουσουλμανικό Δίκαιο συστατικά όπως χοιρινό (ή υποπροϊόντα τα οποία προέρχονται από χοίρους), αλκοόλ, τοξικές για τον οργανισμό ουσίες, αίμα, τρίχες κ.α.
- Κατά την παραγωγή δεν πρέπει να γίνεται «ανάμιξη» επιτρεπτών και μη επιτρεπτών (haram – najis) προϊόντων, συστατικών ή εξοπλισμού.
- Σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται Halal τα προϊόντα τα οποία περιέχουν: α) χοιρινό ή οποιοδήποτε υποπροϊόν του ως συστατικό, β) κρέας από αρπακτικά ζώα ή αρπακτικά πουλιά ή ερπετά, γ) έντομα και οποιοδήποτε υποπροϊόν τους, δ) αιθυλική αλκοόλη και ε) ειδικές περιπτώσεις.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου