Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Θα απομακρυνθούν τα αγάλματα με τις αρχαιότητες από τα Σκόπια

Ο Δήμαρχος των Σκοπίων δήλωσε πως τα αγάλματα που αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία θα απομακρυνθούν από τα Σκόπια.

Σάλος έχει προκληθεί στα Σκόπια μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος ο Δήμαρχος των Σκοπίων Petre Silegov, υποστηρίζοντας πως τα αγάλματα που αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία (σ.σ. και ουδεμία σχέση έχουν με το νεαρό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας) θα απομακρυνθούν μετά τις εκλογές, για τις οποίες δεν έχει ακόμη ορισθεί ημερομηνία.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα Republika αναφερόμενη σε άρθρο της ιστοσελίδας του Έθνους που δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε, οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι ανήσυχοι και ενάντια στην απομάκρυνση των αγαλμάτων που θεωρούν (σ.σ. λανθασμένα λόγω της προπαγάνδας που ξεκίνησε το 1945) πως ανήκουν στην ιστορία της χώρας τους. Μάλιστα φοβούνται πως η απομάκρυνση των αγαλμάτων θα γίνει την περίοδο που απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών, λόγω του κορωνοϊού.

Στην ιστοσελίδα τονίζεται πως η Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες (σ.σ. που δεν κατονομάζονται) έχουν απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας να απομακρύνει τα μνημεία και τις ιστορικές φιγούρες από τη χώρα, σε εφαρμογή της πολιτικής πως η χώρα είναι ένα νεαρό έθνος με μικρή ιστορία.

Το κυβερνών κόμμα έχει αποδεχτεί αυτή την άποψη, ενώ ήταν αντίθετο και στην καμπάνια του 2014, «όταν η πόλη των Σκοπίων γέμισε με αρχαιότητες, για να τονιστεί η υπερηφάνεια της Μακεδονικής ιστορίας στη συνολικότητά της».

Σημείωση: η «συνολικότητα» αναφέρεται στην «ένωση» της Μακεδονίας που περιλαμβάνει εδάφη των Σκοπίων, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας…

Το κύριο μνημείο είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που ονομάζεται πλατεία Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος των Σκοπίων Petre Silegov είπε στην εφημερίδα Έθνος πως για το εγχείρημα της απομάκρυνσης των αγαλμάτων ενθαρρύνεται από το κυβερνών κόμμα του Zoran Zaev. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί μόνο η απομάκρυνση κάποιων πλοίων – εστιατορίων από τις όχθες του ποταμού Αξιού (Vardar).

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου