Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Επιχειρησιακά όπλα Laser για τον Τουρκικό στρατό

Μια είδηση που πέρασε απαρατήρητη στις 4 Αυγούστου του 2019, ίσως θα πρέπει να αρχίσει να μας ανησυχεί.

Πριν 8 μήνες οι Τούρκοι κατέρριψαν με χρήση Laser ένα Κινεζικό UAV στη Λιβύη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Τουρκική εταιρεία Savtag σε συνεργασία με το κρατικό ίδρυμα Tubitak, επέδειξε πειραματικά μοντέλα Laser με ισχύ από 1,25kW ως 50kW.

Οι Τούρκοι ποτέ δεν έκρυψαν την φιλοδοξία τους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα Laser για στρατιωτικούς σκοπούς. Κατάφεραν μάλιστα να παραπλανήσουν τους πάντες μέσω των ανακοινώσεων του Υπουργείου Άμυνας, που ανέφεραν πως η χρήση των Laser σχεδιαζόταν για το Ναυτικό και πως αποτελούσε απλώς αντιγραφή Αμερικανικών προσπαθειών. Έτσι, κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τις Τουρκικές προσπάθειες.

Το 2015 η Tubitak ανακοίνωσε ότι τα πειραματικά της Laser έπληξαν στόχους με επιτυχία. Η επιτυχία προήλθε μετά από κρατική επένδυση ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Την ίδια χρονιά, η μεγαλύτερη Τουρκική αμυντική βιομηχανία Aselsan, ανέλαβε το πρόγραμμα των Τουρκικών Laser. Στις 7 Ιουλίου 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε πως κατάφερε να πλήξει επιτυχώς με Laser μικρά UAV από τα 500 μέτρα και επίσης πως καταστράφηκαν επιτυχώς με χρήση Laser εκρηκτικές συσκευές από απόσταση 200 μέτρων.

Το κανόνι Laser τοποθετήθηκε στα Τουρκικά θωρακισμένα οχήματα Cobra της εταιρείας Otokar. Τα Laser διέθεταν σύστημα καθοδήγησης που επιτρέπει την συνεχόμενη κατάδειξη στόχου με Laser.

Η ισχύς των Laser δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα εκρηκτικό. Είναι ασήμαντη. Ο στόχος θα πρέπει να θερμανθεί με Laser για πολλή ώρα για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που προσφέρει ένα κανόνι των 76mm. Αυτό ήταν που πέτυχαν οι κατασκευαστές της Aselsan. Το Laser μπορούσε να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στόχου για αρκετή ώρα και να το θερμάνει τόσο όσο χρειάζεται για να το καταστρέψει εντελώς. Ακόμη και αν ο στόχος βρίσκονταν σε κίνηση.

Η Aselsan ανακοίνωσε πως μπόρεσε να επιτύχει αξιόπιστες βολές σε στόχους, με συνεχή λειτουργία Laser και με πολύ χαμηλό κόστος. Η ανακοίνωση συνοδευόταν από βίντεο.

Στη Λιβύη, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ταχθεί με τους ισλαμιστές. Όμως, ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να υποστηρίζει τον ΛΕΣ και τον Χαλίφα Χαφτάρ. Ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Ο Χαλίφα Χαφτάρ προσέλαβε μισθοφόρους από την Ρωσία, πιλότους από τον Eric Prince της Blackwater, αεροπλάνα MiG-23 από τη Ρωσία που επισκευάστηκαν ειδικά γι’ αυτόν, ενώ την αεροπορική ασπίδα ανέλαβαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έτσι, αργά αλλά σταθερά, ο Χαφτάρ κερδίζει.

Αποδείχθηκε πως για ακόμη μία φορά, όπως στη Συρία και την Αίγυπτο, έτσι και στη Λιβύη, ο Ερντογάν τάχθηκε με το λάθος στρατόπεδο.

Στη Λιβύη, η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται την λεγόμενη «κυβέρνηση» του Σαράζ και κάποιων φατριών. Στέλνει συνεχώς όπλα, πρωτοπόρα νέα όπλα, προσωπικό και μισθοφόρους / τζιχαντιστές από τη Συρία, για να τους βοηθήσει. Προφανώς η Τουρκία κάπου αποσκοπεί.

Τα ΗΑΕ έχουν στείλει στη Λιβύη για λογαριασμό του Χαφτάρ τα κινεζικής κατασκευής UAV, Wing Loong II. Τα UAV αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αναγνωριστικά και ως μαχητικά. Εξοπλίζονται με πυραύλους κατά αρμάτων και χρησιμοποιούνται συνεχώς.

Κάποια στιγμή, οι Τούρκοι κατάφεραν να καταρρίψουν ένα Κινεζικό UAV με οπτοηλεκτρονικό σύστημα που ήταν εγκατεστημένο σε ένα θωρακισμένο όχημα εκτός δρόμου, σαν αυτό που παρουσίασε η Aselsan. Το Laser ισχύος 50kW είναι το ισχυρότερο πολεμικό Τουρκικό Laser εγκατεστημένο σε πολεμικό όχημα.

Δεν πρόκειται για πειραματικό μοντέλο, αλλά για ένα πλήρως λειτουργικό Τουρκικό όπλο Laser, που δοκιμάστηκε στο πεδίο της μάχης και όχι ενάντια σε ένα drone της σειράς. Ένα τέτοιο όπλο θα μπορεί σύντομα να καταρρίψει ακόμη και ελικόπτερο.

Η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τέτοια όπλα σε μεγάλες ποσότητες και να τα τοποθετήσει σε αυτοκίνητα. Και όπως φαίνεται, είναι εύκολα στη χρήση και πολύ φθηνά.

Θα οδηγηθούμε σε μια κούρσα όπλων Laser; Μάλλον όχι, αλλά οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα Laser όπλα τους μέχρι να μπορούν να καταστρέφουν οτιδήποτε με αυτά. Από στρατιώτες μέχρι αεροπλάνα.

Οι Τούρκοι κατάφεραν να φτιάξουν πολύ γρηγορότερα από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους ανταγωνιστές τους, επιχειρησιακά όπλα Laser, τα οποία θα βελτιώσουν μέσα από την εμπειρία που αποκτούν στα πεδία των μαχών στη Λιβύη και τη Συρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από το Army Recognition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου