Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Welt: Τουρκικά μαχητικά κυνήγησαν στο Αιγαίο Δανέζικο αεροπλάνο της Frontex

Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος κυνηγούσε για αρκετά λεπτά ένα αεροσκάφος της Δανίας που περιπολεί στο Αιγαίο για λογαριασμό της Frontex προστατεύοντας τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γερμανική κυβέρνηση, η Τουρκική πολεμική αεροπορία κυνηγούσε (σ.σ. παρενοχλούσε) για αρκετά λεπτά ένα αεροσκάφος της Frontex που περιπολούσε στο Αιγαίο. Η πληροφορία προήλθε από απάντηση της Γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση του αριστερού βουλευτή Andrej Hunko, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Γερμανικής ιστοσελίδας Welt.

Οι αναγνωριστικές πτήσεις στο Αιγαιο αποτελούν μέρος της επείγουσας επιχείρησης της Frontex «Aegean 2020», την οποία ο οργανισμός ελέγχου των συνόρων πραγματοποιεί σταθερά, παρά την πανδημία κορωνοϊού. Η Γερμανία έχει στείλει 82 ομοσπονδιακούς, κρατικούς αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, περισσότερους από όλες τις άλλες χώρες για λογαριασμό της Frontex στην Ελλάδα, γράφει η Welt.

«Τα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι πλέον ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένα», δήλωσε ο βουλευτής Andrej Hunko. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ «όσον αφορά την κατοχή στη Συρία και τις παραδόσεις όπλων στη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά ο Andrej Hunko.

Οι αξιωματούχοι της Frontex πήραν μια γεύση από το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Η εταίρος στο ΝΑΤΟ Τουρκία, αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τα μαχητικά της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούν πάνω από Ελληνικά κατοικημένα νησιά όπως το Αγαθονήσι, οι Οινούσσες και οι Λειψοί, σχεδόν καθημερινά σε ύψος μέχρι 300 μέτρα κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο.

Η Άγκυρα προσπαθεί με τις προκλήσεις να αναγκάσει την Αθήνα να διαπραγματευτεί την κυριαρχία των Ελληνικών νησιών, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης. Τώρα οι αξιωματούχοι της Frontex απέκτησαν αυτήν την εμπειρία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας του 2016 προέβλεπε ότι η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν του έδωσε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ όπως είχε υποσχεθεί για τη φροντίδα των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν δήθεν ανοικτά. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και έτσι στην ΕΕ. Η Ελλάδα δεν τους άφησε να περάσουν. Δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές του ποταμού Έβρου. Η Frontex ζήτησε πρόσθετες δυνάμεις από τα κράτη μέλη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως οι δυνάμεις της Γερμανικής αστυνομίας είναι συνεχώς έτοιμες να υπερασπιστούν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, εκτός και αν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη στο θέμα του κορωνοϊού. Μάλιστα, από τις 17 Μαρτίου έχει ζητηθεί από τις χώρες μέλη της Frontex, άνδρες των οποίων επιτηρούν στον Έβρο, να μην προβούν σε αλλαγή τους, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, ενώ οι άνδρες της Frontex τηρούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι στα τέλη Μαρτίου οι μετανάστες αποχώρησαν από τα σύνορα, πιθανότατα μετά από προτροπή της Τουρκίας εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου