Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πίεση στη Λευκορωσία θα καθυστερήσουν εξαιτίας μιας εσωτερικής κρίσης στην ΕΕ, εξαιτίας των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Η Κύπρος έχει ενημερώσει πως δεν θα υπογράψει τις προτάσεις για επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες αξιωματούχους της Λευκορωσίας, εκτός και αν συμφωνηθεί το ίδιο για την Τουρκία, εξαιτίας των γεωτρήσεων που κάνει στην ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg και τονίζεται πως οι αποφάσεις στην ΕΕ των 27 χωρών πρέπει να είναι ομόφωνες.
Από τον περασμένο Ιούνιο προσπαθεί η Κύπρος να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η διαδικασία τρέχει με ρυθμούς σαλιγκαριού, αναφέρει το Bloomberg.
Το σχέδιο επιβολής κυρώσεων σε Λευκορώσους αξιωματούχους, εξαιτίας των εκλογών και των βίαιων καταστολών των διαδηλώσεων, υποτίθεται θα έτρεχε παράλληλα με το σχέδιο επιβολής κυρώσεων και στην Τουρκία. Όμως, η καθυστέρηση στα σχέδια κυρώσεων για την Τουρκία, προκαλεί την καθυστέρηση στην επιβολή κυρώσεων και στη Λευκορωσία.
Οι διπλωμάτες προσπαθούν να επιτευχθεί λύση στο θέμα πριν τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρά το ότι έχει συμφωνηθεί η επιβολή κυρώσεων σε Λευκορώσους και Τούρκους αξιωματούχους.
Η αδυναμία επιβολής των κυρώσεων θα εκθέσει την αδυναμία κοινής εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ, τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Η παρατεταμένη αντιπαράθεση για η Λευκορωσία και την Τουρκία θα προστεθεί μια σειρά από περιπτώσεις όπου η ΕΕ απέτυχε να διεκδικήσει μια θέση στην παγκόσμια σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τον πόλεμο στη Λιβύη.
Επίσης φανερώνει τους περιορισμούς της ΕΕ στην πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Τουρκία, η οποία συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Παρόλο που η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει αποφύγει να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας, που θα έκοβαν κάθε γέφυρα μαζί της. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί κυρώσεις μόνο σε δύο ανθρώπους, αλλά καμία εταιρεία για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρόλο που η ΕΕ υποστηρίζει πως οι γεωτρήσεις είναι παράνομες.
Η δυναμική της Κύπρου να επιβάλει το ζήτημα των κυρώσεων της Τουρκίας, θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες της ΕΕ για επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις θαλάσσιες αξιώσεις στο Αιγαίο, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Ωστόσο, η Κύπρος επιμένει ότι η παραβίαση της ΑΟΖ της είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα που απαιτεί αντίποινα και πιέζει για την επιβολή τους.
«Δεν είμαστε υπέρ των δύο μέτρων και των δύο σταθμών» υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων στη Λευκορωσία. «Είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει ο Κύπριος Υπουργός.
Πράγματι, η ΕΕ δείχνει την απροθυμία της να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, δηλώνοντας πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Εξωτερική της πολιτική.
Οι στενές οικονομικές σχέσεις ορισμένων ισχυρών χωρών της ΕΕ με την Τουρκία, μπαίνουν πάνω από το κοινό καλό και την κοινή εξωτερική πολιτική.
Αλήθεια, γιατί να συνεχίζουν Ελλάδα και Κύπρος να συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, ενάντια στα δικά τους οικονομικά συμφέροντα; Γιατί να χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από την διακοπή των εξαγωγών τους προς τη Ρωσία; Επειδή έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών;
Η ώρα του ΟΧΙ έχει φτάσει ξανά. Αν δεν εναρμονιστεί η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, με τρόπο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των χωρών μελών της Ένωσης, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίσταται η λεγόμενη κοινή Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου