Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η Λιβύη θα διαπραγματευτεί την ΑΟΖ της με την Ελλάδα και την Μάλτα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Mohamed Siala ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Μάλτας, για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων.

Ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων, θα πρέπει να είναι τέτοιος που να μην βλάπτει τα συμφέροντα της Λιβύης, δήλωσε ο Λίβυος Υπουργός.

Η πρόθεση της Λιβύης έγινε γνωστή μετά από τη συνάντηση που είχε ο Mohamed Siala με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Λιβυκού Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου Mustafa Sanalla στην Τρίπολη.

Ο Siala ανακοίνωσε πως επιθυμεί την οριστική οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα και την Μάλτα.

«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι διαφανείς, ρεαλιστικές και σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, για την οριοθέτηση των συνόρων με τρόπο που δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα της Λιβύης» είπε ο Mohamed Siala.

Υπενθυμίζεται πως η Λιβύη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου 2019, για οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων.

«Ο Λιβυκός Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου θα απαιτήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές (μεταξύ Λιβύης, Μάλτας και Ελλάδας) να αναστείλουν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες καθώς δημιουργούνται εντάσεις» δήλωσε ο Mustafa Sanalla.

«Οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχιστούν όταν επιτευχθεί νομική συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των μερών που εμπλέκονται και με τρόπο που δεν επιφέρει συμβιβασμούς στα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης» πρόσθεσε ο Mustafa Sanalla.

Εφόσον η νέα κυβέρνηση της Λιβύης πραγματικά επιθυμεί την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τότε θα πρέπει να καταργήσει το μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τουρκία, κατά παράβαση όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της κοινής λογικής και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Μάλτα.

Το γεγονός πως δεν αναφέρθηκε η Τουρκία, σημαίνει πως είτε υπάρχει παραδοχή της ακυρότητας του μνημονίου που έχει υπογραφεί, είτε πως το μνημόνιο θεωρείται έγκυρο και θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τις υπόλοιπες περιοχές. Αναμένεται η διευκρίνηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης και της Ελλάδος.

Υπενθυμίζουμε πως την πρόθεση της Λιβύης να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα είχε εκφράσει στις αρχές Αυγούστου και ο Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul-Hadi Al-Hawaij.
Για το θέμα, το CosmoStatus είχε δημοσιεύσει το άρθρο:
Έναρξη διαπραγματεύσεων Λιβύης - Ελλάδας για οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα Middle East Monitor και Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου