Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Έναρξη διαπραγματεύσεων Λιβύης - Ελλάδας για οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων

Ο Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul-Hadi Al-Hawaij, αποκάλυψε ότι το Υπουργείο του έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του. Η Ελλάδα και η Λιβύη συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και να συζητήσουν αρκετά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Libya Review, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Abdul-Hadi Al-Hawaij καλωσορίζει μια λύση μέσω του Άρθρου 74 του Δικαίου της Θάλασσας, που σχετίζεται με λύσεις που βασίζονται σε συμφωνίες και την καλή γειτονία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης καλωσόρισε την συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, τονίζοντας πως η Λιβύη αποδέχεται κάθε συμφωνία που εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ και που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Λιβύης.

Ο Abdul-Hadi Al-Hawaij τόνισε ότι οι επισκέψεις του Προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου Ageela Saleh, σε αρκετές χώρες είχαν σκοπό να διευκρινίσουν την πολιτική πρωτοβουλία της Λιβύης και της Αιγύπτου. Ο Ageela Saleh υποστήριξε πως ο λαός της Λιβύης έχει εξουθενωθεί από την παρουσία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη.

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για συναίνεση μεταξύ των κατοίκων της Λιβύης είναι να εκδιωχθεί η Τουρκική παρέμβαση από την χώρα και να αφεθούν οι κάτοικοι της Λιβύης να επιλύσουν την κρίση» είπε ο Abdul-Hadi Al-Hawaij.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κάλεσε τους Λίβυους να σταματήσουν την χρήση βίας και να εξαλείψουν την ισχύ που έχουν οι παραστρατιωτικές και ανταρτικές οργανώσεις. Επίσης τόνισε πως η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιεί την κρίση και δεν προσπαθεί να επιλύσει την κατάσταση στη χώρα. Ο Abdul-Hadi Al-Hawaij θύμισε πως το 1922 οι Λίβυοι κατάφεραν εν μέσω παρόμοιων καταστάσεων να δημιουργήσουν κυβέρνηση και θα το επαναλάβουν και σήμερα.

Ο Λίβυος Υπουργός προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη, πως «οι Σύριοι μισθοφόροι είναι ωρολογιακές βόμβες που θα εκραγούν στην άλλη όχθη της Μεσογείου». Ο Υπουργός έκανε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να ελέγξει αυτές τις απειλές.

«Η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί τη νέα κατάσταση στην κρίση της Λιβύης. Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου και της διακήρυξης του Καΐρου, είναι σημαντικά για την επίλυση της κρίσης, όπως και ο ρόλος της Ρωσίας και των άλλων φιλικών χωρών» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου