Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ο Ερντογάν στα Ελληνικά: Προπαγάνδα; Έκκληση; Μαϊμουδιά; Παζάρι;

Η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν μεταφράστηκε στα Ελληνικά από το πρακτορείο Anadolu με τίτλο: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».


«Αναβάλλαμε τις σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης στην περιοχή για λίγο, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ως ένδειξη καλής θέλησης. Ωστόσο, η Ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενήργησε με καλή πίστη και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν είχε καμία νομική βάση. Εδώ, υπογραμμίζοντας, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις ούτε στην θάλασσα, ούτε στην γη, ούτε στα δικαιώματα και στα νόμιμα συμφέροντα του κανενός. Το μοναδικό αίτημά μας είναι να μας αντιμετωπίζουν με την ίδια κατανόηση. Φυσικά δεν θα συναινέσουμε σε προσπάθειες να μας φυλακίσει στις παραλίες μας μέσω νησιών μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων αγνοώντας ένα γιγάντιο κομμάτι γης 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως η Τουρκία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα υποκύψει σε μια τέτοια παράλογη και αβάσιμη απαίτηση. Ελάτε, ως όλες οι χώρες της Μεσογείου να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Εκείνοι που κλείνουν τα αυτιά τους σ’ αυτή την έκκληση της χώρας μας σκοτεινιάζουν το μέλλον τους με τα χέρια τους με μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι πέρα από τη δύναμή τους. Προσκαλούμε όλους αυτούς που ακόμη δεν αντιληφθήκανε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σχετικά με αυτό το θέμα μια ώρα νωρίτερα να δούνε την πραγματικότητα και να αναζητούν την λύση στο τραπέζι. Είμαστε πάντα εδώ και έτοιμοι να επιλύσουμε τις ασυμφωνίες μέσω διαλόγου και στη βάση δικαίου. Μέχρι να κυριαρχήσει κοινή λογική σε αυτό το ζήτημα, εμείς ως Τουρκία θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια στο πεδίο της διπλωματίας και στην αλάνα» είναι η μετάφραση του πρακτορείου Anadolu στο βίντεο της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου.

Τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία με τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο του Τούρκου Προέδρου με Ελληνικούς υπότιτλους; Προσπαθεί να επικοινωνήσει τις απόψεις της Τουρκίας απευθείας στους Έλληνες, παρακάμπτοντας τους μεταφραστές των ΜΜΕ και τους Έλληνες πολιτικούς. Ο Ερντογάν προσπαθεί μιλήσει απευθείας στους Έλληνες και να τους πλησιάσει, υποστηρίζοντας πως θέλει διάλογο και διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Ταυτόχρονα επιχειρεί να αγγίξει το Ελληνικό φιλότιμο, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη του χώρα αδικείται καθώς πνίγεται και αποκλείεται από τη θάλασσα εξαιτίας των πολλών μικρών Ελληνικών νησιών. Φυσικά στο τέλος δείχνει πως είναι ηγέτης μιας μεγάλης χώρας, λέγοντας πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων του αν δεν κυριαρχήσει η λογική από την πλευρά των υπολοίπων, δηλαδή της Ελλάδας.

Εξαιρετική η κίνηση της Τουρκίας, αλλά δεν πείθει αυτούς που παρακολουθούν για χρόνια την Τουρκική πολιτική. Με καλοπιάσματα δεν θα μπορέσει να πείσει τους Έλληνες πως πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μοιράσουν με την Τουρκία την θάλασσά τους.  

Το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις. Εάν η Τουρκία αποδεχτεί τις προβλέψεις αυτές και σταματήσει να προσπαθεί να υφαρπάξει μέρος των Ελληνικών θαλασσών με χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων, τότε μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει τρόπους εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των δύο χωρών.
Φυσικά, στις συζητήσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται θέματα που έχουν λυθεί με παλαιότερες συμφωνίες – συνθήκες.

Εάν η Τουρκία θέλει να τροποποιήσει την Συνθήκη της Λοζάνης ή κάτι άλλο, τότε θα πρέπει να μας πει τι θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποδεχόμαστε να το συζητήσουμε.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος Ελληνικών απαιτήσεων προς ικανοποίηση, σε περίπτωση έναρξης συνομιλιών. 

Αναφέρουμε μερικά από τα Ελληνικά αιτήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν:
- Επιστροφή των εκκλησιών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έναρξη λειτουργίας τους ως Ορθόδοξων ναών, συμπεριλαμβανομένης και της Αγίας Σοφίας.
- Επιστροφή των περιουσιών των εκδιωχθέντων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης μετά το 1950.
- Αυτονομία της Ίμβρου και της Τενέδου, με δικαίωμα επιστροφής των εκδιωχθέντων Ελλήνων και επιστροφή των περιουσιών τους, όπως προβλέπεται από τις υπογραφείσες συνθήκες.
- Άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
- Κατάργηση των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, στα οποία οι Μουσουλμάνοι μαθητές διδάσκονται τα μαθήματα στα Τουρκικά. Αφού η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική, δεν υπάρχει λόγος χρήσης στα σχολεία άλλης γλώσσας πλην της Ελληνικής.
- Κατάργηση της ποσόστωσης και των προνομίων των μουσουλμάνων μαθητών εξαιτίας της θρησκείας τους. Δεν είναι δυνατό τον 21 αιώνα σε χώρα της ΕΕ να υπάρχει θρησκευτικός διαχωρισμός μαθητών και πολιτών.
- Αποχώρηση του Τουρκικού στρατού κατοχής από την Κύπρο.
- Αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας με αμοιβαίο άνοιγμα πρεσβειών στην Άγκυρα και την Λευκωσία.
- Αναγνώριση από την Τουρκία των συνόρων των δύο χωρών και πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησιά.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτά και μόνο αρκούν προς το παρόν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου