Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Μυστικές Υπηρεσίες Ινδίας: τα πλοκάμια της Τουρκίας απλώθηκαν βαθιά στη χώρα

Έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών της Ινδίας κατηγορεί την Τουρκική πρεσβεία στο Νέο Δελχί για περίεργες συνεργασίες με Ινδικές ΜΚΟ, καθώς οι Ινδοί ακτιβιστές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στέλνονται ολοένα και συχνότερα στην Τουρκία και μιλούν κατά της Ινδίας.

Πηγή: Hindustan Times
Μετάφραση: CosmoStatus


Με ανακοίνωσή του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική στην απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το καθεστώς που διέπει την διακυβέρνηση στο Jammu και στο Kashmir, θεωρώντας πως δεν συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ καλούσε το Πακιστάν και την Ινδία να προσέλθουν σε διάλογο για το θέμα. 

Η Τουρκική ανακοίνωση θεωρήθηκε από την Ινδία ως ταυτόσημη με τις θέσεις του Πακιστάν. Η Τουρκία, το Πακιστάν και η Κίνα, είναι οι μόνες χώρες που εξέδωσαν ανακοίνωση για το θέμα. Η Τουρκία δεν ανέφερε όμως τίποτα για τον χάρτη που δημοσίευσε το Πακιστάν και ο Imran Khan που αμφισβητεί τα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ.

 
Ο χάρτης που δημοσίευσε το Πακιστάν με αλλοιωμένα τα σύνορα Πακιστάν - Ινδίας στο Κασμίρ
 
Η υπόθεση δεν αποτέλεσε έκπληξη για το Νέο Δελχί. Ο Ερντογάν εξέφρασε πολλές φορές τις ίδιες απόψεις με τον Imran Khan για το Κασμίρ, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Ερντογάν μίλησε στην Πακιστανική Βουλή κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ, όταν συνέκρινε «τον αγώνα των κατοίκων του Κασμίρ» με την εμπλοκή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών της Ινδίας αναφέρει τον ρόλο που παίζουν οι πράκτορες της Τουρκίας στην προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης των Ινδών Μουσουλμάνων και στην προσπάθεια στρατολόγησης φονταμενταλιστών.

Η Τουρκία έχει αποδειχθεί ως κέντρο ενεργειών κατά της Ινδίας, μετά το Πακιστάν.

Μια δεύτερη έκθεση που παραδόθηκε στους υπευθύνους της Ινδικής Εθνικής Ασφάλειας, υποστηρίζει πως Τουρκικές οργανώσεις, που κάποιες από αυτές σχετίζονται απευθείας με τον Ερντογάν και την οικογένειά του, εμφανίζονται να έχουν βαθύτερες σχέσεις και δραστηριότητες στην Ινδία, από όσο θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα.

Οι δράσεις αυτές ενορχηστρώνονται από τα κρατικά Τουρκικά ΜΜΕ, τα Τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις ΜΚΟ.

Η έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών της Ινδίας αναγνώρισε άτομα και ομάδες που πιθανότατα διατηρούν δεσμούς με τις Πακιστανικές Μυστικές Υπηρεσίες και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το καθεστώς Ερντογάν.

Μάλιστα αναγνωρίστηκαν οργανισμοί που όλο και πιο συχνά προσφέρουν «υποτροφίες» σε Ινδούς για να σπουδάσουν στην Τουρκία. Οι υποτροφίες δίνονται κυρίως σε φοιτητές από το Κασμίρ, Ινδούς Μουσουλμάνους, μέσω ΜΚΟ. Μόλις οι φοιτητές φτάσουν στην Τουρκία, τους αναλαμβάνουν σύνδεσμοι από το Πακιστάν.

Τα ιδρύματα που προσφέρουν υποτροφίες είναι το Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας, η Προεδρία των Τούρκων του Εξωτερικού και οι σχετικές κοινότητες, οι Τουρκικές Αερογραμμές, το Ινστιτούτο Yunnus Emre, το Τουρκικό Ίδρυμα Diyanet και η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού.

«Οι περισσότεροι από αυτούς του θεσμούς / οργανώσεις, σχετίζονται απευθείας με την Τουρκική κυβέρνηση, τον Ερντογάν και την οικογένειά του» δήλωσε αξιωματούχος της Ινδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Το Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς εντός Ινδίας μέσω ισλαμικών οργανώσεων όπως η φοιτητική Jamaat-e-Islamic και η Student Islamic Organisation.

Η Student Islamic Organisation αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Τουρκία και την οικογένεια Ερντογάν και με αντι-ινδικές ενέργειες.

Στην έκθεση κατηγορείται η Τουρκική πρεσβεία στο Νέο Δελχί για δημιουργία σχέσεων με Ινδικές ΜΚΟ και Ινδούς ακτιβιστές, οι οποίοι υπηρετούν την Τουρκική ατζέντα, μεταβαίνουν συχνά στην Τουρκία και μιλούν συχνά κατά της Ινδίας.

Κάποιοι Τουρκικοί Οργανισμοί που ασκούν έντονη κριτική και επιτίθενται στην Ινδία είναι το Διεθνές Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, το Τουρκικό Ίδρυμα Diyanet και ο Σύνδεσμος Τουρκίας – Πακιστάν.

Το Τουρκικό Ίδρυμα Diyanet ανήκει στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, στην οποία υπηρετούν μόνο υποστηρικτές του Ερντογάν, με σκοπό την προβολή του Τούρκου Προέδρου ως του μεγάλου ηγέτη των Μουσουλμάνων. Και μετά από 18 χρόνια στην εξουσία, ο απολυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας διαθέτει πολλούς υποστηρικτές.

Ο κύριος σκοπός του Ερντογάν είναι να ηγηθεί του Μουσουλμανικού κόσμου, επενδύοντας στο αυτοκρατορικό παρελθόν της οθωμανικής Τουρκίας. Οι Οθωμανοί Σουλτάνοι μεγεθύνθηκαν ως Χαλίφες του Μουσουλμανικού κόσμου. Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του πιστεύουν πως μπορούν να αναβιώσουν την δόξα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέρρευσε έναν αιώνα πριν, ενώ στην ακμή της, γύρω στο 1500, εξουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη δυτική Ασία και τα παράλια της βόρειας Αφρικής.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του στους μουσουλμάνους της νότιας Ασίας, έρχεται ως φόντο στην αμφισβήτησή του στη Σαουδική Αραβία ως κυρίαρχης στον Ισλαμικό κόσμο και προσφέρει μια συντηρητική Τουρκία με Οθωμανικές παραδόσεις ως το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν τα Ισλαμικά έθνη.

Αποτελεί το αφήγημα που λειτουργεί καλά και για τον Imran Khan στην Ινδική μικρή ήπειρο, ειδικά καθώς η Ινδία κατάφερε να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τον περασμένο Απρίλιο, η κρατική τηλεόραση του Πακιστάν ξεκίνησε να μεταδίδει το τουρκικό σίριαλ Ertugrul Gazi, που βασίζεται στην ιστορία του 13 αιώνα, του μουσουλμάνου Oghuz ηγέτη των Τούρκων του Ertugrul, που ο γιος του Osman Ghazi θεωρείται ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η σειρά είναι μεταγλωττισμένη στη γλώσσα Urdu (πακιστανικά) και προωθήθηκε από τον Imran Khan στο Πακιστάν τόσο πολύ όσο και από τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Η σειρά απεικονίζει την γενναιότητα των Μουσουλμάνων Τούρκων Oghuz που πολεμούν τους Μογγόλους, τους Χριστιανούς και τους Βυζαντινούς και δοξάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η σειρά αποτελεί τρόπο προβολής, επιρροής (προπαγάνδας) της Τουρκίας στον Μουσουλμανικό κόσμο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

 

Διαβάστε επίσης:

Newsweek: Η στιγμή της αλήθειας για την Τουρκία  

Gulf News: Ο Ερντογάν πρέπει να χαλιναγωγηθεί επειγόντως

Guardian: Ο Ερντογάν είναι νταής και απειλή. Η Ευρώπη διακινδυνεύει αγνοώντας τον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου