Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Έκλεισαν τα σύνορα του Ιράκ για τους Τούρκους

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, καθώς η αυξημένη δραστηριότητα (πολεμικές επιχειρήσεις) της Τουρκίας κατά των Κούρδων εντός του Ιράκ, ανάγκασε την κυβέρνηση του Ιράκ να αντιδράσει.


Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ακύρωσε όλες τις επισκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων στη χώρα (συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ) και έκλεισε τα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας για τους Τούρκους πολίτες.

Οι τελευταίες επιθέσεις των Τουρκικών drone στο Ιράκ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και δύο υψηλόβαθμοι Ιρακινοί στρατιωτικοί.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ Ahmed al-Sahaf, δήλωσε πως η χώρα του ανταποδίδει την συμπεριφορά που έχει επιδείξει η Τουρκία στο Ιράκ και παγώνει το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2009, σύμφωνα με το οποίο διευκολυνόταν η απόκτηση βίζας στα συνοριακά περάσματα και τα αεροδρόμια.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Βαγδάτη κλήθηκε δύο φορές στο Υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκαν επιστολές διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις της Τουρκίας εντός της Ιρακινής επικράτειας, ενώ η Τουρκική κυβέρνηση κλήθηκε να κατονομάσει τους υπεύθυνους των εγκλημάτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Fuad Hussein, επικοινώνησε με τους Άραβες ομολόγους του και με Ευρωπαϊκές χώρες και έλαβε την υποστήριξή τους για το δικαίωμα του Ιράκ να υπερασπιστεί την ενότητά του και την εδαφική του κυριαρχία.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το PKK ανακοίνωσε πως κατέρριψε στο Ιρακινό Κουρδιστάν ένα ελικόπτερο του Τουρκικού στρατού και πέτυχε ακόμη ένα, το οποίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται το Ιρακινό Κουρδιστάν (κίτρινο) μέσα στο οποίο εδώ και 25 χρόνια έχει εισβάλλει η Τουρκία και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 14 βάσεις. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα να προχωρά σε εκκαθαρίσεις την περιοχή από το PKK, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Με πληροφορίες από τα Syriac Press, Havar News Agency, Al Arabiya 1 και Al Arabiya 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου