Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Gulf News: Ο Ερντογάν πρέπει να χαλιναγωγηθεί επειγόντως

Η Άγκυρα συμπεριφέρεται σαν νταής στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ο τίτλος και η ανάλυση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Gulf News που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχη.

Φαίνεται πως η Τουρκία σκόπιμα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις παράνομες προσπάθειες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, αναφέρεται στο άρθρο.

Για μια ακόμη φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος επιδεικνύει υπερβολική αλαζονεία και  άγνοια των ιστορικών και οικονομικών ορίων, επιμένοντας ότι ένα Τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σαν ένα σύγχρονο πειρατικό, που ψάχνει για πηγές ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια είναι πως από το 1974 και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το δημιούργημα της υποτελούς στην Τουρκία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για να υποστηριχθεί η αξίωση γεώτρησης εξαιτίας της στρατιωτικής κατοχής μέρος της Κύπρου. Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις το νερό.

Για να το θέσουμε απλά, είναι εντυπωσιακό να υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να εξερευνήσει σε νερά που ανήκουν στην Κύπρο.

Η ένταση διατηρείται υψηλή στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι άλλες χώρες κινητοποιήθηκαν όταν η Ελλάδα έθεσε τον στρατό της, την αεροπορία της και το ναυτικό της σε συναγερμό. Η Γαλλία μετακίνησε πλοία της στην περιοχή, με σαφή ένδειξη ότι η παρέμβαση της Τουρκίας και η κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου δεν θα γίνουν ανεκτές. Και ούτε πρέπει.

Παραπλανητικές παρεμβάσεις εξωτερικής πολιτικής

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά το κράτος του με όλο και περισσότερο αυταρχισμό. Η οικονομία και το νόμισμα της Τουρκίας έχουν αποτύχει και οι παρεκκλίνουσες παρεμβάσεις εξωτερικής πολιτικής, μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως πράξη ενός απελπισμένου ηγέτη, που θέλει να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας αλλού, για να κρύψει τις πολλές αποτυχίες του στο εσωτερικό.

Η κρίση δεν είναι πλέον τοπική, δεν είναι μια φιλονικία ανάμεσα σε γείτονες στα ήσυχα νερά της Μεσογείου. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένη να τηρεί στο Διεθνές Δίκαιο και στους διπλωματικούς διαύλους. Όμως η αλαζονεία που επιδεικνύει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν συνάδει με τα πρότυπα συμπεριφοράς και ευπρέπειας, τονίζεται στο άρθρο του Gulf News.

Το θέμα βρίσκεται υπό σοβαρή εξέταση στις Βρυξέλλες, από μια ευρωπαϊκή ηγεσία που είναι εκνευρισμένη από καιρό με τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες του Ερντογάν. Και στις ΗΠΑ όμως, οι ενέργειες της Άγκυρας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξέδωσε αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία, προειδοποιώντας ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα επειγόντως. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο, καταλήγει το άρθρο του Gulf News.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Διαβάστε επίσης:
Guardian: Ο Ερντογάν είναι νταής και απειλή. Η Ευρώπη διακινδυνεύει αγνοώντας τον
The Sunday Times: Οι προκλήσεις του Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου