Στην καθαρή περίπτωση παραβίασης της κυριαρχίας της από την Τουρκία, η Ελλάδα δεν βρίσκει πλήρη αλληλεγγύη από τα μέλη της ΕΕ, που αποτελούν τους φυσικούς της συμμάχους.
Αυτό αναφέρεται στο άρθρο του Robert Marks, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev που δημοσίευσε η Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.
Στο άρθρο αναφέρεται πως οι Άγιοι Τόποι υποφέρουν από τους άπληστους γείτονές τους εξαιτίας της γεωπολιτικής σημασίας τους και της εξόδου τους στη θάλασσα. Σήμερα, το Ισραήλ βαδίζει με προσοχή καθώς αναζητά την αποδοχή, την ώρα που πιέζεται από στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες, όπως το Σουέζ και ο Βόσπορος που αποτελεί σημαντικό ναυτικό πέρασμα στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ο τοπικός άρχοντας θα έπρεπε να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή αδυνατεί να βρει τη δύναμη να δείξει αλληλεγγύη στα μέλη της, την Ελλάδα, που είναι ο δημιουργός του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και ο νοτιοανατολικό θεμέλιος λίθος της.
Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, η Ευρώπη δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με την ελπίδα πως η οικονομική ένωση θα απομάκρυνε μελλοντικούς πολέμους. Όμως υπάρχουν ρωγμές στο οικοδόμημα που δημιουργούν προκλήσεις στην Ένωση.
Σε μία ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας από την Τουρκία, η Ελλάδα δεν βρίσκει την πλήρη αλληλεγγύη των υπολοίπων μελών της ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.
Οι ελπίδες του Ισραήλ για τη διασφάλιση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μειώνονται καθώς η διπλωματία μπορεί να είναι απρόβλεπτη σε μια μελλοντική σύγκρουση.
Πράγματι, καθώς ούτε οι διεθνείς ισχυρισμοί για την κυριαρχία, ούτε η αλληλεγγύη αρκούν για να υποστηρίξουν την Ελλάδα, ας αποτελέσει μάθημα για εμάς στο Ισραήλ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Τουρκία επωφελείται από την κυριαρχία της στον Βόσπορο, αλλά τώρα αισθάνεται να πνίγεται από την έλλειψη κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αφορμή και έχοντας ως παράδειγμα τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, η Τουρκία αποφάσισε πως πρέπει να λάβει μερίδιο.
Αρκεί όμως μια ματιά στον χάρτη για να συνειδητοποιήσουμε ότι ενώ η Τουρκία επωφελείται από τον Βόσπορο, είναι η Ελλάδα που θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ περιορίζονται οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για εύρεση θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα (σ.σ. μερικώς), η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Τα τελευταία χρόνια, παρά το ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προχώρησε σε μονομερή βήματα στην Συρία και την Λιβύη.
Η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα ανήκε στην Αίγυπτο και ήταν η συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Έτσι, προς το παρόν, η Τουρκία έχασε τις ελπίδες της να αποκτήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ της δίνει δυνατότητες που χρησιμοποιεί με άσχημο τρόπο, αναφέρει ο Robert Marks.
Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι της μετανάστευσης από την Ασία στην Ευρώπη, η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη ανοιχτά. Και καθώς έχει δύναμη, η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει υπερτερεί μπροστά (σ.σ. στην ανικανότητα) των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα δείχνει πως πλέον ο «ασθενής» είναι η Ευρώπη και όχι η Τουρκία (η Οθωμανική Αυτοκρατορία).
Σε ένα διαιτητικό δικαστήριο θα ήταν ξεκάθαρος ο χάρτης κυριαρχία των χωρών σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας. Όμως ο νταής της γειτονιάς εκβιάζει ένα μέλος της ΕΕ και η Ένωση κάνει τα στραβά μάτια, τονίζεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.
Αυτή η κατάσταση δεν προοιωνίζει ευτυχή έκβαση για τον αγωγό EastMed και την παγκόσμια ειρήνη. Η Τουρκία το γνωρίζει. Η ειρηνική γειτονιά θα μετατραπεί σε βίαιη.
Θα τεθεί μια ερώτηση, που έχει τεθεί αμέτρητες φορές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Τι χρειάζεται η Γερμανία, με τον μεγάλο πληθυσμό Τούρκων μεταναστών, που θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος, για να επιδείξει κάποια μορφή ενότητας στην, με τα σημερινά δεδομένα μακρινό όνειρο, Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας είναι πιθανό να δώσει κέρδη στην Τουρκία στο Αιγαίο. Ποιος θα επωφεληθεί από αυτή τη σύγκρουση; Επιστρέφουμε στην Οθωμανική καταπάτηση (σ.σ. κατάκτηση) των Βαλκανίων, όμως αυτή τη φορά στη θάλασσα;
Το Ισραήλ είναι τυχερό αυτή τη φορά και ευθέως παίρνει θέση, από τη στιγμή που ο Οθωμανός νταής που κάποτε αυτοαποκαλούνταν φίλος, πέρασε από τη γειτονιά πριν μερικά χρόνια, δημιουργώντας χάος και από τότε παραμένει μια μακρινή ενόχληση, καταλήγει το άρθρο του Robert Marks στην Jerusalem Post.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου