Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Αύριο Παρασκευή υποσχέθηκε καλά (ενεργειακά) νέα ο Ερντογάν

Αύριο Παρασκευή αναμένεται κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Τουρκία για την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων, πιθανότατα φυσικού αερίου.

Τα δημοσιεύματα επί του θέματος προέρχονται από το πρακτορείο Bloomberg και από την Τουρκική Υπηρεσία του Euronews.

Οι πληροφοριοδότες των δύο ενημερωτικών μέσων δεν παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες για το που βρίσκεται το ενεργειακό πεδίο που ανακαλύφθηκε.

Το Bloomberg πιστεύει πως πρόκειται για το πεδίο Tuna-1 στον Εύξεινο Πόντο, 150km από τις Τουρκικές ακτές. Βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι ΑΟΖ της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στην κοντινή περιοχή Neptune ανακαλύφθηκε το 2012 από τη Ρουμανία, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο, που αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή το 2021.

Οι πληροφορίες του Euronews κάνουν λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης των ανταγωνιστών και γι’ αυτό δεν αποκαλύπτεται ακόμη η τοποθεσία, η οποία μπορεί να είναι και στη Μεσόγειο θάλασσα.

Το γεωτρύπανο Kanuni είναι αυτό που θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση. Το πλοίο σήμερα φαίνεται να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Σελεύκεια, απέναντι από την Κύπρο.

Πάντως το χρηματιστήριο της Τουρκίας σημείωσε άνοδο μετά την αποκάλυψη των «καλών νέων», ιδιαίτερα οι μετοχές των εταιρειών Tüpraş και Petkin.

Ας ελπίσουμε πως το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε είναι στον Εύξεινο Πόντο και όχι στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου