Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Αποκάλυψη εγγράφων που αποδεικνύουν τεράστιο Τουρκικό δίκτυο κατασκοπείας στην Ελλάδα

Νέα έγγραφα προέκυψαν που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά το εκτεταμένο παράνομο σύστημα συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης της Ελλάδας από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ), την Τουρκική πρεσβεία και τα Τουρκικά προξενεία.


Από το Nordic Monitor και τον Abdullah Bozkurt
Μετάφραση CosmoStatus


Τα έγγραφα αποδεικνύουν το γεγονός πως οι εχθρικές ενέργειες των πρακτόρων της Τουρκικής κυβέρνησης εντός χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, συνεχίζονται αμείωτες, ενώ το αδιάκοπο κυνηγητό του επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό προκαλεί προβλήματα στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα σταματήσει σύντομα.

Στο πρώτο έγγραφο με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2019, γίνεται αναφορά στην υπηρεσία κατασκοπίας ως CODE IV και περιλαμβάνει λίστα 568 ανθρώπων που κατέγραψαν οι μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για Τούρκους που στοχοποιήθηκαν από την ΜΙΤ και κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα του Φετουλά Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΜΙΤ ακολούθησε τις κινήσεις των Τούρκων που αιτήθηκαν άσυλο κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και βρέθηκε πως κάποιοι είχαν φύγει για άλλη Ευρωπαϊκή ή Αμερικανική χώρα. Από τους ανθρώπους που ήταν υπό παρακολούθηση, 288 ήταν πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι, κυρίως από δημόσια σχολεία της Τουρκίας που αδίκως απολύθηκαν, 31 άτομα είναι πρώην αστυνομικοί, 23 είναι πρώην στρατιωτικοί και 4 είναι πρώην διπλωμάτες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου καταστολής και ενός φαύλου κυνηγιού μαγισσών που ξεκίνησε η κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον των λεγομένων μελών του κινήματος του Gülen. Σκοπός του Ερντογάν είναι ο μετασχηματισμός της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, η οποία τώρα είναι γεμάτη με ισλαμιστές, εθνικιστές και νεοεθνικιστές.

Το απόρρητο έγγραφο της Τουρκικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει την ύπαρξη μίας μυστικής έκθεσης για την Ελλάδα, κατατέθηκε από την υπηρεσία κατασκοπείας της MIT και τοποθετήθηκε στο ψηφιακό θησαυροφυλάκιο των εσωτερικών διακομιστών (server) της αστυνομίας και απαιτούσε κωδικό πρόσβασης. Διανεμήθηκε σε δεκάδες τουρκικές επαρχίες μέσω απόρρητου μηνύματος, ώστε να υπάρξει περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον των Τούρκων αιτούντων ασύλου, που περιλαμβάνονται στο έγγραφο της MIT.

Ο Hasan Yiğit, αναπληρωτής επικεφαλής αντικατασκοπείας της Διεύθυνσης Ασφαλείας στην Άγκυρα, υπογράφει το έγγραφο που προειδοποιεί ότι η έκθεση της ΜΙΤ θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή της μορφή μόλις για 24 ώρες, ενώ παρείχε και τον κατάλληλο κωδικό πρόσβασης. Προφανώς φοβούμενος της διαρροή του εγγράφου που αποδείκνυε την σκανδαλώδη Τουρκική δραστηριότητα εντός Ελλάδος, ο Hasan Yiğit προειδοποίησε την αστυνομία πως οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως, εξ όσων γνωρίζουμε και δεν πρέπει να δοθούν σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Σε άλλο σχετικό έγγραφο, με την επιγραφή ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ο Erdoğan Kartal αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Άγκυρας, με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2019, ενημερώνει για άλλες πληροφορίες που συλλέχθηκαν στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι όμως από τη ΜΙΤ, αλλά από τις Τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα.

Η τριών σελίδων αναφορά εστάλη ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Εξωτερικών από την Τουρκική πρεσβεία της Αθήνας και στη συνέχεια προωθήθηκε στην αστυνομία, την ΜΙΤ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η αναφορά ονομάστηκε CODE V και αναγνώριζε ως πηγή των πληροφοριών το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Erdoğan Kartal προειδοποίησε πως οι πληροφορίες πρέπει να χειριστούν με προσοχή και
εξ όσων γνωρίζουμε. Επίσης ζήτησε ενημέρωση για τις δράσεις που λήφθηκαν κατά όσων κατονομάζονται στην έκθεση. Η τριών σελίδων μυστική έκθεση της Τουρκικής Πρεσβείας κατονόμαζε 47 Τούρκους υπηκόους που κατάφεραν να γλυτώσουν από άδικη φυλάκιση στην Τουρκία με κατασκευασμένο κατηγορητήριο.

Δύο μέρες μετά, ο Ibrahim Bozkurt αναπληρωτής επικεφαλής της Αστυνομίας στην Άγκυρα, απάντησε στην Διεύθυνση Ασφαλείας, λέγοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για 4 ανθρώπους που γεννήθηκαν στην επαρχία της Άγκυρας. Παρόμοιες έρευνες ξεκίνησαν και σε άλλες επαρχίες.

Το υστερόγραφο αποκαλύπτει πως η επιστολή είχε διαβιβαστεί και στις Interpol / Europol της Τουρκίας. Στις 17 Ιανουαρίου 2020 ο Alp Aslan αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας της Άγκυρας, πληροφόρησε το 16 Δικαστήριο Εγκλημάτων της Άγκυρας πως ένα πρόσωπο που συμπεριλαμβανόταν στη λίστα της Τουρκικής πρεσβείας είχε δικαστεί από το συγκεκριμένο Δικαστήριο.

Το δεύτερο έγγραφο αποκαλύπτει το πως η Τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους διπλωμάτες και τους προξένους που εργάζονται στην Ελλάδα ως μυστικούς πράκτορες που κατασκοπεύουν και συλλέγουν πληροφορίες εντός της χώρας στην οποία έχουν τοποθετηθεί, παραβιάζοντας τα σχετικά άρθρα της Σύμβασης της Βιέννης.

Η ασυλία και τα προνόμια των διπλωματών και του προξενικού προσωπικού διέπονται από Διεθνείς Συνθήκες. Οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν προνόμια και ασυλία όπως περιγράφεται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, έχουν υποχρέωση να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας που βρίσκονται και να αποφεύγουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 41.

Ομοίως, στο προξενικό προσωπικό παρέχονται μειωμένα προνόμια και ασυλία από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, αλλά οι Αρχές της χώρας που υπηρετούν μπορούν να ξεκινήσουν έρευνα και να προσάγουν το προξενικό προσωπικό εάν διαπράξει εγκλήματα εντός ή εκτός του προξενείου, σύμφωνα με το Άρθρο 43 της Σύμβασης.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου πράξη, καθώς η Τουρκία ήταν γενικά προσεκτική στον διαχωρισμό της Διπλωματικής δουλειάς από την κατασκοπεία, ώστε να προστατεύει τους διπλωμάτες της και τους προξένους της και να αποφεύγει τη δημιουργία διμερών προβλημάτων.

Οι κατάσκοποι που βρίσκονται στις Τουρκικές πρεσβείες είναι γνωστοί στις χώρες που υπηρετούν ως στρατιωτικοί σύνδεσμοι. Όμως, η μετατροπή διπλωματών καριέρας και προξένων σε κατασκόπους σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, όπου το 30% των διπλωματών, ακόμη και πρέσβεων υψηλού κύρους, έχουν διωχθεί ή και φυλακισθεί.

Ο Ερντογάν, κατηγορήθηκε το 2013 για ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο αποκαλύφθηκε από λάθη κατά το ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούσαν τον Reza Zarrab, που έσπασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Gülen ότι ερευνούσε τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ονόμασε την ομάδα τρομοκρατική, παρόλο που δεν έχει συσχετιστεί ποτέ με βίαιη δράση και ξεκίνησε την καταστολή της ομάδας, με φυλακίσεις και / ή εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων κυβερνητικών υπαλλήλων, παράνομη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, μέσων ενημέρωσης, νοσοκομείων και άλλων οντοτήτων που ανήκαν ή λειτουργούσαν από άτομα που σχετίζονταν με το λεγόμενο κίνημα Γκιουλέν.

Η Ελλάδα, που έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, αποτέλεσε έναν σημαντικό προορισμό των επικριτών και των αντιπάλων του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των Γκιουλενιστών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την οργή του Ερντογάν.


Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες ήδη διεξάγουν επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιώντας στοιχεία που προέρχονται από Μουσουλμανικές ομάδες / μειονότητες στην Ελλάδα και προφανώς έχουν εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις τους εντός της συμμάχου στο ΝΑΤΟ γειτονικής χώρας. Τα μυστικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η Τουρκία διατηρεί φακέλους ακόμη και όταν οι άνθρωποι καταφέρνουν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου