Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

The Sunday Times: Οι προκλήσεις του Ερντογάν

Οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, βρίσκονται στο όριο της σύγκρουσης για τις ενεργειακές πηγές.


Το άρθρο των κυριακάτικων Times του Λονδίνου είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για το τι συμβαίνει σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για το ποιος ευθύνεται.

Για περισσότερο από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διατηρήσει την ειρήνη στην Ευρώπη, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ξεχνώντας όμως πως το ΝΑΤΟ ήταν αυτό που βομβάρδισε την Σερβία για χάρη των Κοσσοβάρων ανταρτών.

Σήμερα, δύο από τα μέλη του ΝΑΤΟ, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στο όριο της σύγκρουσης, όχι με κάποιον εξωτερικό εχθρό, αλλά μεταξύ τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε ύψιστο συναγερμό. Ποτέ από το 1974 που εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε τόσο μεγάλος κίνδυνος έναρξης πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Η προφανής αιτία της σύγκρουσης είναι ο ανταγωνισμός των δύο χωρών για τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ευρύτερη εικόνα σχετίζεται με την συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που συμπεριφέρεται σαν τον υδράργυρο, αναφέρεται στο άρθρο.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα έπρεπε να παροτρύνουν τις δύο χώρες για διαπραγματεύσεις. Όμως, η διαιτησία δεν θα πρέπει να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι προς υπεράσπιση. Η Ελλάδα βάσιμα αναμένει από τους συμμάχους της να το τονίσουν αυτό στον Ταγίπ Ερντογάν, που όπως ο σύμμαχός του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα ασχοληθεί με την ακροσφαλή διπλωματία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο των Times του Λονδίνου.

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτει άφθονο φυσικό αέριο. Την περασμένη δεκαετία η εκμετάλλευσή του θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για συνεργασίες και διευθετήσεις διαφορών που κρατούν πολλά χρόνια. Αντιθέτως, οδήγησε αυτές τις διαφορές σε άλλο επίπεδο.

Η Άγκυρα επιμένει πως η (σ.σ. όπως αναφέρεται στο άρθρο) Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πρέπει να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο που περιβάλει την Κύπρο. Έτσι αντιτίθεται στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών ενεργειακών εταιρειών για εκμετάλλευση των πηγών αυτών.

Καμία άλλη χώρα δεν αναγνωρίζει τη Βόρεια Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που ανήκει στην ΕΕ, είναι η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού. Η Τουρκία επιμένει πως η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει εξουσία να υπογράφει συμφωνίες και να παραχωρεί άδειες εξόρυξης υδρογονανθράκων, αν δεν συμφωνήσει με την Βόρεια Κύπρο για την κατανομή των εσόδων. Όμως, δεν υπάρχει νομική βάση για την απαίτηση αυτή, τονίζεται στο άρθρο.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Παλαιστινιακή Αρχή, για την δημιουργία περιφερειακής ενεργειακής Αρχής και για το συντονισμό των ενεργειών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για να πραγματοποιήσει έρευνες γύρω από τα Ελληνικά νησιά. Οι Τουρκικές κυβερνήσεις επί μακρόν υποστηρίζουν πως η Τουρκία και ο Κυπριακός της θύλακας έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Η Τουρκία αμφισβητεί ιδιαίτερα τον επίμονο ισχυρισμό της Ελλάδας ότι καθένα από τα εκατοντάδες Ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα στους γύρω ενεργειακούς πόρους.

Ο ισχυρισμός της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνος με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία διατρανώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις για την επίλυση των εδαφικών και ενεργειακών διαφορών. Ο κίνδυνος αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε σύγκρουση είναι οξύς, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Τουρκία διαθέτει σημαντική ναυτική δύναμη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έσπευσαν να κατευνάσουν την ένταση, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ζητά ευθέως από τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει πίσω και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν να υποστηρίζει ξεκάθαρα την Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε την θέση της Τουρκίας στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά όχι με καλό τρόπο. Εάν η Τουρκία διαπραγματευτεί καλή τη πίστη, τότε ο ανταγωνισμός για τα ενεργειακά μπορεί να λυθεί.

Όμως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται ένα μέλος του (σ.σ. την Τουρκία) που αρνείται να ζήσει εντός των συνόρων του που έχουν χαραχθεί εδώ και πολλά χρόνια και καταπατά τα εθνικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμη Αρχή και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χωρίς να χρονοτριβούν θα πρέπει να την επιβάλλουν στον κ. Ερντογάν, καταλήγει το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου