Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Σφοδρές αντιδράσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για τις σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζονται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι δεσμοί που αναπτύσσει η Τουρκία με την Παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ενοχλούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, στις 22 Αυγούστου ο Ταγίπ Ερντγοάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς Ismail Haniyeh και την συνοδεία του στην έπαυλη Vahdettin στην Κωνσταντινούπολη.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην φιλοξενία των επικεφαλής της Χαμάς από τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ οι ηγέτες της, με τους οποίους συναντήθηκε ο Ερντογάν, κατονομάζονται ως παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Μάλιστα οι ΗΠΑ αναζητούν πληροφορίες για την δράση και τις σχέσεις ενός από τους φιλοξενούμενους του Ερντογάν, με τρομοκρατικές επιθέσεις, πειρατείες και απαγωγές.

Η ανακοίνωση του Stete Departmenet συνεχίζει αναφέροντας ότι οι συνεχόμενες σχέσεις του Ερντογάν με τρομοκρατικές οργανώσεις απομονώνουν την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, δεν είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων και υπονομεύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Γάζα.

Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις σχέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, καθώς αυτή είναι η δεύτερη φορά εφέτος, μετά την 1 Φεβρουαρίου, που ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχεται την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία, καταλήγει η ανακοίνωση του State Department.

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει πως η Τουρκία έχει δώσει Τουρκικά διαβατήρια σε πάνω από 10 μέλη της Χαμάς. Την πληροφορία παρείχε Ισραηλινός αξιωματούχος, που χαρακτήρισε την Τουρκική ενέργεια ως «μη φιλικό βήμα».

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης Roey Gilad δήλωσε πως παρόλο που η Τουρκία έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ για την τρομοκρατική δράση της Χαμάς, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά συνεχίζει να υποδέχεται τους επικεφαλής της.

Ο Roey Gilad δήλωσε πως έχει αποδείξεις ότι η Τουρκία δίνει διαβατήρια και ταυτότητες σε μέλη της Χαμάς από τη Γάζα. Το Ισραήλ έχει στα χέρια του ένα τέτοιο διαβατήριο το οποίο σκοπεύει να δείξει στην Τουρκική κυβέρνηση. Όμως, δεν περιμένουν κάποια αντίδραση από την Τουρκία. Ο Roey Gilad υπενθύμισε πως η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε στις κατηγορίες των Ισραηλινών.

Ο Roey Gilad πρόσθεσε πως τα μέλη της Χαμάς που έλαβαν Τουρκικό διαβατήριο λαμβάνουν και χρηματοδότηση, ενώ οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη, κάτι που η Τουρκία αρνείται. Πολλά από τα μέλη της Χαμάς έφτασαν στην Τουρκία το 2011 μετά από συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για ανταλλαγή περισσοτέρων από 1000 φυλακισμένων με έναν αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη.

Η Χαμάς κατέλαβε περιοχές της Γάζας από την νόμιμη Παλαιστινιακή Αρχή το 2007 και από τότε πραγματοποιεί επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η Χαμάς αποτελεί νόμιμο πολιτικό κίνημα, δημοκρατικά εκλεγμένο.

Ο Roey Gilad υποστηρίζει πως η ένταση που προκαλεί η Τουρκία κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και των συμμάχων τους στην ανατολική Μεσόγειο απαγορεύει την οποιαδήποτε συνεργασία στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ακόμη και αν οι δεσμοί με την Τουρκία βελτιωθούν, το Ισραήλ δεν θα «πετάξει» την στρατηγική συμμαχία που έχτισε με τις άλλες χώρες εδώ και 10 χρόνια, τονίζει ο Roey Gilad. «Το Ισραήλ δεν θα προδώσει την Ελλάδα, την Κύπρο ή την Αίγυπτο» κατέληξε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου