Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Η υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου

Η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στο Κάιρο, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι διαφορές λύνονται ειρηνικά.


Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας, όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία.  Η συμφωνία επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, κατοχυρώνοντας την επήρεια των Ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών βασίστηκε στις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως στο δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Αιγύπτου), οπότε η Τρίπολη (του Σάραζ) δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Άλλωστε, το κοινοβούλιο της Λιβύης που δεν βρίσκεται στην Τουρκοκρατούμενη Τρίπολη, χαιρέτησε την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και ανακοίνωσε πως προσβλέπει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία άκυρη και κενή περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι είναι προφανές από τις συντεταγμένες, ότι η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά επίσης της Λιβύης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αίγυπτος με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2003 απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Τουρκία διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα «νόμιμα» συμφέροντα και δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Στην Τουρκική ανακοίνωση απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, λέγοντας πως «εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Την άποψη ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου «είναι ανύπαρκτη» επανέλαβε από τη Μάλτα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτό θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλήθεια, τι εννοούσε ο κ. Τσαβούσογλου όταν αναφερόταν στο «μέτωπο» και στο «τραπέζι»;

Ο κ. Τσαβούσογλου, μετά την συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».

Επομένως, ο Πήτερ Στάνο διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για δήθεν απογοήτευση της ΕΕ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ανύπαρκτη τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει «αποφασιστικά» τη συμφωνία της με τη Λιβύη.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (ερευνητικό πλοίο) Barbaros σε αποστολή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως «δεν χρειάζεται συζήτηση με εκείνους (τους Έλληνες) που δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά στις θαλάσσιες ζώνες», ενώ προανήγγειλε τη έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι εξαπατήθηκε από την Αθήνα λέγοντας πως «δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Γερμανίδα καγκελάριος του είχε ζητήσει να παγώσουν οι έρευνες στην περιοχή για τρεις με τέσσερις εβδομάδες. «Εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι αλλά αν το ζητάς εσύ να το κάνω», είπε ο Ερντογάν και αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είχαν ξεκινήσει «αλλά βλέπετε τι έγινε». Ο κ. Ερντογάν είπε πως «από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις» υποστηρίζοντας πως ενημέρωσε σχετικά την Άγκελα Μέρκελ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων ακυρώθηκαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας, ως αντίδραση στην υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις αναχώρησε για την Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από Τουρκικά πολεμικά πλοία και με κλειστούς τους αναμεταδότες εντοπισμού του.

Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ήταν προϊόν αναγκαιότητας, προκειμένου να ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Τρίπολης και να κατοχυρωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στην περιοχή όπου καταπατούνταν από την από κάθε έννοια δικαίου θάλασσας αβάσιμη οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης.

Με τη συμφωνία αποκαθίσταται η έννομη τάξη στην περιοχή, καθώς υπάρχει πλέον οριοθέτηση των αντικείμενων κρατών και όχι των κρατών χωρίς φυσική γειτνίαση (Τουρκία – Λιβύη), όπως ακριβώς προβλέπεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982.

Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου αφορά μερική οριοθέτηση. Εφόσον όμως προβλέπεται συμφωνία με ειδική δήλωση - ρήτρα, ότι οι δύο χώρες δεν παραιτούνται των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αυτό σημαίνει ότι η οριοθέτηση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα γίνει στο μέλλον, κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Στη συμφωνία δεν περιελήφθησαν οι ακτές του συμπλέγματος του Καστελόριζου (νήσοι Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη) και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού), γιατί αυτές θα χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή και νόμιμη κυβέρνηση, που θα εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης.

Σειρά πλέον έχει η επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να φέρει στην Ολομέλεια το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είχαν ενημερωθεί η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Μάλιστα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, την ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης, ουσιαστικά λίγο πριν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε όλα.

Ο κύριος στόχος της Ελλάδας ήταν να εξασφαλίσει την αναγνώριση από την Αίγυπτο ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και επομένως και ΑΟΖ και να πετύχει την ακύρωση της δήθεν τουρκολιβυκής ΑΟΖ, δημιουργώντας συνθήκες ισορροπίας σε ενδεχόμενο δούναι και λαβείν, δείχνοντας διεθνώς ότι οι διαπραγματεύσεις χωρίς απειλές και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο φέρνουν αποτέλεσμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου