Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Καταδίκη Τουρκίας και Ιράν από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις Αραβικές χώρες και την κάλεσε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, το Ιράκ και την Λιβύη.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συδέσμου Ahmed Abu Al Ghait, δήλωσε: «Την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκε αυξανόμενος εκφοβισμός και εχθρότητα από περιφερειακές δυνάμεις έναντι της περιοχής των Αράβων και κλιμάκωση της παρέμβασης σε Αραβικές χώρες από δύο γειτονικές χώρες, το Ιράν και την Τουρκία».

Ο Αραβικός σύνδεσμος παρατήρησε πως η παρέμβαση του Ιράν στην Συρία και την Υεμένη έχουν λάβει περίεργη τροπή, η Τουρκία συνεχίζει την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της Συρίας, ενώ ξεκίνησε και επιθέσεις στο Ιράκ. Ταυτόχρονα η εμπλοκή της στον πόλεμο της Λιβύης είναι όλο και μεγαλύτερη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιθέσεις στην Aramco, οι οποίες έγιναν με Ιρανικής κατασκευής όπλα. Επίσης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την έκθεση του ΟΗΕ που θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shukri δήλωσε πως η χώρα του δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκική απληστία στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη και τόνισε την ανάγκη για μια ενοποιημένη και αποφασιστική Αραβική πολιτική ενάντια στο Τουρκικό καθεστώς.

Ο βοηθός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Hussam Zaki, δήλωσε ότι το Ιράν και η Τουρκία επιδιώκουν να παρέμβουν στις Αραβικές υποθέσεις και να αναζητήσουν ευκαιρίες εις βάρος των Αραβικών κρατών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Anwar Gargash, καταδίκασε τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, λέγοντας ότι η πρόσφατη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύει την ασφάλεια και την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα ύδατα της Μεσογείου, σε μια σαφή παραβίαση των σχετικών διεθνών νόμων και συμβάσεων, ενώ παραβιάζεται και η κυριαρχία των κρατών.

Υπήρξαν όμως και 4 Αραβικές χώρες που εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην καταδίκη της Τουρκίας και στην έκκληση των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για «τερματισμό των (Τουρκικών) προκλήσεων που μπορούν να διαβρώσουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την ασφάλεια της περιοχής».

Οι χώρες που διαφωνούν είναι το Κατάρ, η Λιβύη του Σάραζ, η Σομαλία και το Τζιμπουτί. Το Κατάρ είναι αυτό που χρηματοδοτεί την Τουρκία, η Λιβύη του Σάραζ είναι το εκκολαπτόμενο Τουρκικό προτεκτοράτο στη Βόρειο Αφρική, ενώ η Σομαλία και το Τζιμπουτί έχουν δεχτεί την δημιουργία Τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός τους.

Από την πλευρά της η Τουρκία επέδειξε για ακόμη μία φορά αλαζονεία και αγένεια.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκτός του ότι απέρριψε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για απόσυρση των Τουρκικών Δυνάμεων από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, υποστηρίζει πως ο Αραβικός Σύνδεσμος τελεί υπό την καθοδήγηση κάποιων χωρών που έχουν εχθρική στάση έναντι της Τουρκίας.

Επίσης, υποστηρίζεται πως οι κατηγορίες έναντι της Τουρκίας είναι αβάσιμες και έχουν σκοπό να καλύψουν τον καταστροφικό ρόλο κάποιων Αραβικών χωρών στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η Τουρκία δεν λαμβάνει στα σοβαρά τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Με πληροφορίες από τα Gulf News, Middle East Monitor, Al Awsat και See News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου