Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Επιτέλους άνοιξε η Παναγία Σουμελά

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, στον Εύξεινο Πόντο, είναι και πάλι ανοιχτό, μετά από 5 χρόνια εργασιών αποκατάστασης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του εμβληματικού μοναστηριού που ξεκίνησαν το 2016 ολοκληρώθηκαν και το μοναστήρι είναι και πάλι επισκέψιμο.

Από την πλευρά της Τουρκίας το μοναστήρι έχει τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες κάθε χρόνο, αποφέροντας πολλά έσοδα.

Το 2019 είχε ανοίξει μερικώς για τους επισκέπτες. Πλέον είναι πλήρως επισκέψιμο.

Η συντήρηση αφορούσε τις πολύ σημαντικές τοιχογραφίες, καθώς και εργασίες για την ασφάλεια των επισκεπτών και της μονής από πτώση βράχων, έργο που κόστισε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και είχε επιτραπεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας το 2015. Ας ελπίσουμε πως και το καλοκαίρι του 2021 θα επιτραπεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να τελέσει την Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου