Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Η Τουρκική εισβολή στο Ιράκ συνεχίζεται, ενώ πυροδοτείται Κουρδικός εμφύλιος

Η στρατηγική της Τουρκίας αποδίδει καρπούς στο βόρειο Ιράκ ή αλλιώς Ιρακινό Κουρδιστάν. Μέσω βομβαρδισμών και περίεργων συμμαχιών, η Τουρκία εδραιώνεται στην περιοχή, ενώ οι Κούρδοι οδηγούνται σε εμφύλιο.


Τις τελευταίες ημέρες αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας έπληξαν πολλούς στόχους του PKK σε περισσότερες από 10 περιοχές εντός του Ιράκ κοντά στο Qandil.

Επίσης, το Τουρκικό πυροβολικό μαζί με την Τουρκική αεροπορία έπληξαν θέσεις του PKK στην Amadiya της επαρχίας Dahuk στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Τουρκικός στρατός έφτασε σε κάποια από τα τούνελ του PKK στην Avashin της επαρχίας Amedi, αλλά οι δυνάμεις του PKK αντεπιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Το PKK δημοσίευσε βίντεο όπου στοχοποιούνται Τούρκοι στρατιώτες, αλλά το εύρος των  απωλειών παραμένει άγνωστο.

Εχθές, Τούρκοι στρατιώτες, από τις νέες βάσεις που δημιούργησαν εντός του Ιράκ, πυροβολούσαν προς το χωρίο Hrure. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν από πυρκαγιά 165 εκτάρια αγροτικής γης και οπωρώνων.

Η δράση των Τουρκικών δυνάμεων δεν αφορά μόνο το Ιράκ αλλά και την Τουρκική επικράτεια πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η Τουρκική στρατοχωροφυλακή της επαρχίας Χακκάρι εξουδετέρωσε στο Καβακλί (Κάτω Μαρίνος) μαχητή του PKK με πλήρη εξοπλισμό.

Εντός του Ιράκ τώρα, μαχητές του PKK άνοιξαν πυρ κατά των Πεσμεργκά σε σημείο ελέγχου μεταξύ των περιοχών Khalifan και Bekhma.

Με την πολιτική της η Τουρκία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφύλιο μεταξύ των Κούρδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η Τουρκία ωθεί (πιέζει) την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να συνταχθεί στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του PKK.

Εξαιτίας των καλών σχέσεων που διατηρούν οι Πεσμεργκά με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, συγκρούονται σφοδρά με τους μαχητές του PKK στα βουνά του Ιράκ.

Ο Ερντογάν και η Τουρκία εφαρμόζουν τα νέο-Οθωμανικά τους σχέδια αλλαγής συνόρων στην περιοχή και επέκτασης της Τουρκίας, καθώς είναι γνωστό πως επιθυμούν την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 που όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει στραφεί στους Πεσμεργκά για να περικυκλώσει και να πιέσει το PKK, ώστε να είναι ευκολότερη η εξουδετέρωση των μαχητών του μέσω αεροπορικών επιθέσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξιωματούχοι της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Nechivan Barzani, κατηγορούν το PKK πως ουσιαστικά προσκαλεί με τις δράσεις του την Τουρκία να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εντός Ιράκ. Επίσης οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ κατηγορούν το PKK για ενέδρες εναντίον αυτοκινητοπομπών του.

Η Τουρκία, με μεθοδικότητα έχει εισβάλει στο βόρειο Ιράκ εδώ και 20 χρόνια, έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 14 στρατιωτικές βάσεις. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για περισσότερες από 30. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και στην Συρία, με τη δημιουργία «παρατηρητηρίων». Το αποτέλεσμα είναι η στρατιωτική της παρουσία βαθιά στο έδαφος των γειτονικών της κρατών. Το σίγουρο είναι πως πολύ δύσκολα θα φύγουν από τις βάσεις τους οι Τούρκοι. Σκοπός τους είναι η προσάρτηση των εδαφών αυτών και η εδαφική επέκταση της Τουρκίας.

Να τονιστεί πως η εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία έγινε (όπως και στην Κύπρο) με το πρόσχημα της ασφάλειας, είτε της δικής της (για την καταδίωξη των τρομοκρατών του PKK), είτε των ομοεθνών της. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τις κινήσεις της Τουρκίας στη Θράκη. Η Τουρκική παρουσία και δραστηριότητα στη Θράκη θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο. Είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει θέμα «ασφάλειας» των μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους θεωρεί Τούρκους κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης που έχει υπογράψει και την οποία θέλει να αναθεωρήσει, ώστε να επέμβει.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου