Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Λιβύη, Αίγυπτος, Βρετανία ζητούν την απόσυρση των Τούρκων από τη Λιβύη

Την απόσυρση των μισθοφόρων και των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης, ζητά όχι μόνο η Λιβύη αλλά και η Αίγυπτος με την Βρετανία.


Ο στρατηγός Khaled al-Mahjoub του LNA που πρόσκειται στον Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία επικαλείται μια παράνομη συμφωνία για τη διατήρηση των μισθοφόρων της στη Λιβύη.

Ο στρατηγός αναφέρεται στην συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ που άνοιξε τον δρόμο για την επέμβαση των Τούρκων στη Λιβύη και τη μεταφορά χιλιάδων μισθοφόρων, όπως επίσης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και καθ’ υπέρβαση της κοινής λογικής που διέπει τις διεθνείς συμφωνίες.

Ο Khaled al-Mahjoub πτόσθεσε ότι η Άγκυρα βασίζεται στις συμφωνίες της με την «πρώην παράνομη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) για την επιβίωση των δυνάμεών της και των μισθοφόρων στη χώρα». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναζητά δικαιολογίες για να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη Λιβύη και τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μισθοφόρων και τρομοκρατών στη Λιβύη.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τόνισαν τη σημασία της προόδου στην μεταβατική πολιτική διαδικασία, προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση στη Λιβύη και να διεξαχθούν οι εκλογές του Δεκεμβρίου όπως έχουν προγραμματιστεί. Επίσης τόνισαν την ανάγκη άμεσης απόσυρσης όλων των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας και η ακεραιότητα των εθνικών της θεσμών.

Από την πλευρά της η Τουρκία αρνείται να αποχωρήσει από τη Λιβύη, επικαλούμενη παράνομες συμφωνίες και το δικαίωμά της να επεμβαίνει εκεί που έχει «δικαιώματα».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου