Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Ταλιμπάν: δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους στρατιώτες να μείνουν στο Αφγανιστάν

Μπορεί ο Ερντογάν να πουλά εκδούλευση στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως η «πανίσχυρη» Τουρκία θα αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν είναι διατεθειμένοι να το επιτρέψουν να συμβεί.


«Έχουμε ήδη απορρίψει τη θέση της Τουρκίας και δηλώσαμε ότι μετά την απόσυρση (του στρατιωτικού προσωπικού) των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, δεν θα επιτρέψουμε σε άλλες χώρες να παραμείνουν στη χώρα μας με οποιοδήποτε πρόσχημα. Είμαστε κατά της απόφασης της Τουρκίας. Εάν (η Τουρκία) μπορεί να συμβάλει (διπλωματικά) στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, το καλωσορίζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε (στην Τουρκία) να βρίσκεται στο Αφγανιστάν» δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να αναπτύξει στρατό στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ Hamid Karzai μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Reuters οι Ταλιμπάν ήδη ελέγχουν το 85% του Αφγανιστάν και σύντομα θα ελέγχουν ολόκληρη τη χώρα.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην δράσει στο έδαφος του Αφγανιστάν. Η επικράτειά μας δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά των γειτόνων μας» δήλωσε ο Shahabuddin Delawar, αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την ανησυχία κυρίως της Ρωσίας πως από το Αφγανιστάν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή με το Τατζικιστάν ή ακόμη και το Τουρκμενιστάν, εξαιτίας φανατικών ισλαμιστών.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτα εναντίον της ιδεολογίας των Ταλιμπάν και πως η Τουρκία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν την ανάπτυξη Τουρκικών στρατευμάτων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 Τούρκοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που προστατεύουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου