Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Αμύθητος ο ενεργειακός πλούτος νοτιοδυτικά της Κρήτης

Εδώ και δεκαετίες κάποιοι φωνάζουμε προς τις Ελληνικές κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο Ελληνικό υπέδαφος. Αλλά οι κυβερνώντες…


Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, με άρθρο του στο SL Press υποστηρίζει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης περιέχουν 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ικανά να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη για 50 χρόνια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων».

Το εύλογο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό όλων μας είναι για το οικονομικό και τα κέρδη για την Ελλάδα. «Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει από την ExxonMobil 650 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων είναι 10 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, ανέρχεται σε $ 3.250.000 δισεκατομμύρια. Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μας μένουν άλλα 3.249.600 δισεκατομμύρια δολάρια» γράφει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025-2026. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Ο Αντώνης Φώσκολος υποστηρίζει ότι μάλλον θα χρειαστούν 4 πλατφόρμες για γεωτρήσεις, ενώ υπάρχουν συνολικά 10 στόχοι. Στη συνέχεια θα πρέπει να κατασκευαστεί λιμένας και εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου στη Γαύδο. Για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα χρειαστεί να εργαστούν 10.000 άνθρωποι.

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, η Ελλάδα άργησε απαράδεκτα και αναίτια να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτει. Η επίσπευση της εκμετάλλευσης θα αποβεί προς μεγάλο όφελος όλου του Ελληνικού λαού, καθώς τα έσοδα για το Ελληνικό κράτος θα υπερβαίνουν όλες τις ετήσιες ανάγκες δαπανών και θα περισσεύουν τεράστια ποσά για να γίνει η Ελλάδα αυτό που πραγματικά αξίζει να είναι: ο επί γης παράδεισος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου