Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Τι ακριβώς είπε ο Λαβρώφ για τα πυρηνικά;

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στα πυρηνικά όπλα. Όμως, τα Δυτικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για Ρωσικές πυρηνικές απειλές. Είναι αλήθεια ή όχι;


Ας δούμε τι ακριβώς είπε ο Σεργκέι Λαβρώφ στο Ρωσικό δίκτυο Sputnik.

Ερώτηση:
Τα Ρωσικά στρατηγικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, ενδέχεται να απειληθούν από Αμερικανικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τους επίγειους πυραύλους μέσου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Ποια πρόσθετα μέτρα πυρηνικής αποτροπής μπορεί να λάβει η Μόσχα σε αυτή την περίπτωση; Θα ήταν αρκετή μια αμοιβαία απάντηση από τη Ρωσική πλευρά;

Σεργκέι Λαβρόφ:
Αναμφίβολα έχετε δίκιο ότι η ανάπτυξη Αμερικανικών επίγειων πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς στις αναφερόμενες περιοχές, θα αποτελούσε να αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια μας. Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο σημαντικό για εμάς. Σε κοινή δήλωση μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, σημειώθηκε ότι τέτοιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν άμεση απειλή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Κίνα. Ως εκ τούτου, έχουμε συμφωνήσει με τους Κινέζους εταίρους μας να αυξήσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ουάσιγκτον, η οποία υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα.
Η εφαρμογή των σχεδίων των ΗΠΑ για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων INF δεν θα μείνει αναπάντητη από εμάς. Συγκεκριμένα, σε αυτό το σενάριο, η εγκατάλειψη των μονομερών αυτοεπιβληθέντων περιορισμών που εισήγαγε η Ρωσία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF είναι αναπόφευκτη. Δεν αποκλείονται επίσης πρόσθετα βήματα στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, καθώς οι αμερικανικοί πύραυλοι που αναπτύσσονται προς τα εμπρός θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις θέσεις διοίκησης και τις τοποθεσίες των πυρηνικών μας δυνάμεων. Οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ερώτηση:
Έχει αναφερθεί ότι μαχητικά F-16 που παρέχονται από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ θα εμφανιστούν σύντομα στην Ουκρανία. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί αυτά τα αεροσκάφη ως φορείς πυρηνικών όπλων. Ποια θα είναι η απάντηση της Μόσχας στην παρουσία τέτοιων μαχητικών στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Σεργκέι Λαβρόφ:
Η προμήθεια ολοένα και πιο καταστροφικών όπλων στο καθεστώς του Κιέβου δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος της Δύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Η παράδοση των Αμερικανικών μαχητικών F-16 δεν θα αλλάξει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή. Αυτά τα αεροσκάφη θα καταστραφούν, όπως και άλλα όπλα που προμήθευσαν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μαχητικά F-16 αποτελούν εδώ και καιρό πρωταρχικό μέσο εκτέλεσης πυρηνικών αποστολών του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε παρά να δούμε την προμήθεια αυτών των συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου ως ένα σκόπιμο σήμα του ΝΑΤΟ στην πυρηνική σφαίρα. Προσπαθούν να πείσουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ελπίζουμε ότι οι συνεχιζόμενες ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την πρακτική χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση στους αντιπάλους μας για τις καταστροφικές συνέπειες της περαιτέρω κλιμάκωσης στην πυρηνική σκάλα.

Τι υποστηρίζει ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών; Αφού οι ΗΠΑ μας περικυκλώνουν με πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς και απειλούν τις πυρηνικές μας βάσεις, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αντιδράσουμε. Το πως όμως θα αντιδράσει η Ρωσία, δεν είναι ακόμη κατανοητό. Θεωρούμε ότι το να πληγούν με απευθείας χτυπήματα οι Αμερικανικοί πύραυλοι στο έδαφος τρίτων χωρών, δεν αποτελεί άμεση επιλογή για την Ρωσία και την Κίνα.
Αναφορικά με τα F-16 η Ρωσία θεωρεί ότι αποτελούν φορείς πυρηνικών όπλων. Επομένως, μέσω των ασκήσεων με μη τακτικά πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να αντιληφθεί η Δύση το πόσο επικίνδυνο είναι να παίζουν όλοι με την πυρηνική απειλή. Εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, η καταστροφή θα είναι ολική και για όλους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου