Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης

Σε διάβημα κατά της Ελλάδας για παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο νότια και δυτικά της Κρήτης προχώρησε η παράνομη κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, μέσω του υποτακτικού της Τουρκίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής και του Libya Review, ζήτημα παράνομης διεξαγωγής ερευνών σε περιοχή η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Λιβύης κατέθεσε η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω διαβήματος που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον πρέσβη της Ελλάδας Νίκο Γαριλίδη. Το διάβημα επιδόθηκε λίγο πριν διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν επισήμως γνωστά, η Ελληνική πρεσβεία έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νοτίως της Κρήτης, η οποία θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε σε όλες τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, σχολιάζουν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα θα απαντήσει κυρίως προκειμένου να καταγραφεί η αντίδρασή της, κατά πάσα πιθανότητα με ρηματική διακοίνωση, στους αβάσιμους ισχυρισμούς της προσωρινής και πλέον παράνομης κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το διάβημα της Λιβύης αφορούσε τις σεισμικές έρευνες που ολοκλήρωσε πριν μερικές εβδομάδες το Νορβηγικό σκάφος Ramform Hyperion, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είχε κατήγγειλε το 2022 τις «ανεύθυνες πράξεις» της Ελλάδας στη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης υποστήριξε ότι η Αθήνα είχε συνάψει συμβάσεις με διεθνείς εταιρείες για τη διεξαγωγή ερευνών φυσικού αερίου και πετρελαίου στα «αμφισβητούμενα» θαλάσσια σύνορα Λιβύης - Ελλάδας, συγκεκριμένα στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρει επίσης ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα. Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για να εκμεταλλευτεί τη Λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Λιβύης - Ελλάδας».

Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ  Ντμπέιμπα ουσιαστικά αμφισβητεί την οριοθέτηση που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για την παραχώρηση των θαλασσίων οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έγινε βάσει του νόμου του Γιάννη Μανιάτη 4001/2011, σύμφωνα με την οποία, αφού δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, λαμβάνεται ως όριο η μέση γραμμή.

Η Τρίπολη αμφισβητεί τη γραμμή έναρξης μέτρησης για τον υπολογισμό της μέσης γραμμής, ενώ έκλεισε και τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση που αμφισβητείται διεθνώς ως προς την εγκυρότητά της.

Οι πρωτοβουλίες Ντμπέιμπα κινούν υποψίες για Τουρκικό δάκτυλο, καθώς η Τουρκία ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης μοιάζει με την γλώσσα που χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη υπέγραψε το παράλογο και παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία για «οριοθέτηση» ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπάρχει και συμφωνία για κοινές έρευνες Τουρκίας – Λιβύης εντός της υποτιθέμενης Λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

Οι συμφωνίες αυτές υπογράφηκαν από τον προκάτοχο του Ντμπέιμπα, τον Φαγέζ αλ Σαράζ, αλλά και από τη σημερινή ηγεσία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Τουρκίας στον εμφύλιο με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο τρόπος που ερμηνεύει η Λιβύη τις Θαλάσσιες Ζώνες, τής δημιουργεί πρόβλημα και με την Αίγυπτο. Με διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ορίστηκαν τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2022. Η κίνηση αυτή είχε θεωρηθεί απάντηση στα παράλογα και παράνομα μνημόνια της Άγκυρας και της Τρίπολης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ακυρώνει το παράλογο και παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Όμως, μια μεγάλη ΑΟΖ σαν την Ελληνική, μπορεί να διαφυλαχτεί και να προασπιστεί μόνο εάν η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό και μεγάλο ναυτικό. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν άμεσα νέες παραγγελίες για μεγάλα και εξοπλισμένα πλοία επιπέδου φρεγάτας και νέα υποβρύχια. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπήρχαν, για να καλυφθεί η Ελληνική ΑΟΖ χρειάζονται 14 σύγχρονες και εξοπλισμένες φρεγάτες και 14 σύγχρονα και εξοπλισμένα υποβρύχια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου