Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Κρήτη: Μεγάλες προσδοκίες και αισιοδοξία από τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Μεγάλες προσδοκίες για εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν νότιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν από τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που είναι στη διάθεση της ΕΔΕΥΕΠ και της κοινοπραξίας Exxon Mobil - HELLENiQ Energy, που διαχειρίζεται τα δύο αυτά θαλάσσια τεμάχια.


Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με δισδιάστατα (2D) και τρισδιάστατα (3D)δεδομένα. Η εικόνα που υπάρχει είναι «πολύ θετική», όπως δήλωσε πρόσφατα και ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοτέλης Στεφάτος.

«Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το µέγεθος του οικοπέδου, που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε, θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κάτι που σημαίνει ότι το κοίτασμα είναι τεράστιο!

Οι πρώτες έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν το 2012-2013 και επαναλήφθηκαν το 2022 µε την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών. Το βάθος στις εν λόγω περιοχές είναι 3-4km, ενώ συνολικά η γεώτρηση θα φτάσει σε βάθος 8-10km από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κόστος κάθε γεώτρησης σε αυτό το βάθος υπολογίζεται στα 100-150 εκατ. δολάρια, ενώ για να βεβαιωθούν οι εταιρείες για τα πιθανά κοιτάσματα θα χρειαστούν 3-4 γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώσουν το Υπουργείο για το αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση προς τα τέλη του 2024 µε αρχές του 2025. Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ Energy, δήλωσε ότι η επικαιροποίηση των δεδομένων θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 και η απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται σε περίπου 12-18 μήνες. Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν ακόμη 12 με 18 μήνες για να πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση. Άρα, αυτή αναμένεται / υπολογίζεται για το 2026.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων και η εκμετάλλευσή τους από την Ελλάδα, θα αναδείξουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά στην Ευρώπη.

Από τις σεισμικές έρευνες έχει εντοπιστεί μια περιοχή περίπου 20km νότια της Παλαιοχώρας Χανίων και δυτικά της Γαύδου, που περιέχει 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 5 τρισ. κυβικά μέτρα.
Συνήθως, από τη συνολική χωρητικότητα ενός κοιτάσματος, εµπορικά αξιοποιήσιµο είναι το 20% µε 25% αυτής, οπότε γίνεται λόγος για 700 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (τουλάχιστον), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κέρδη που θα λάβει το Ελληνικό κράτος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου