Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στην Αστάνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν για πάνω από μία ώρα εχθές στην Αστάνα του Καζακστάνμ, κατά την Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).


Οι δύο ηγέτες είχαν να συναντηθούν από τον Σεπτέμβριο. Όμως συνομιλούσαν τηλεφωνικά. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία και αυτός αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η συνεργασία στα ενεργειακά, κυρίως στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας με το εργοστάσιο στο Άκουγιου της νότιας Τουρκίας, το οποίο κατασκευάζει η Rosatom. Ο Ερντογάν τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας, στην Σινώπη του Εύξεινου Πόντου.

«Συζητήσαμε με την Ρωσία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Σινώπης και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα γι’ αυτό» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου εμπορικών συναλλαγών αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών και την σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Επίσης τόνισε το νέο ρεκόρ των 6,7 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Τουρκία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, αλλά σημείωσε την σταθερή πρόοδο στις σχέσεις τους. «Παρά τις προκλήσεις, η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προχωρά βήμα - βήμα» είπε ο Πούτιν.

Οι συνομιλίες κάλυψαν και τα θέματα της Συρίας και της Ουκρανίας.

Παρά το ότι η Τουρκία ήθελε να φύγει από την εξουσία ο Άσαντ, πλέον αυτό δεν απαιτεί προαπαιτούμενο για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Σκοπός της Τουρκίας είναι η επιστροφή στη Συρία περίπου 3 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων. Επίσης, η Τουρκία ζητά την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», αναφερόμενη στους Κούρδους που διαβιούν στην Συρία και κοντά στα Τουρκικά σύνορα.

Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε το πως σχολιάζουν ο Λευκός Οίκος, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, τη νέα συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου