Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Είναι η Ελλάδα Σοβιετία ή ελεύθερη οικονομία και δημοκρατία;

Αυτά που ειπώθηκαν εχθές από το βήμα της Βουλής από τον Υπουργό Υγείας παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές κομμουνιστικής Σοβιετίας και όχι σε χώρα δυτική, δημοκρατική με ελεύθερη οικονομία.


Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις σε άγονες περιοχές.

Έτσι, τα νοσοκομεία των οποίων οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη γιατρών βγαίνουν συνεχώς άγονοι, θα εντάσσονται αυτομάτως στο καθεστώς που ισχύει για τις άγονες περιοχές, ακόμα και αν βρίσκονται σε περιοχές που δεν ανήκουν στην άγονη γραμμή.

«Μέσα στην εβδομάδα θα υπογράψω ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο άγονων περιοχών. Μια από τις προβλέψεις που βάζουμε είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, οι περιοχή θα μπαίνει στις άγονες περιοχές και θα παίρνει τα ωφελήματα για τις άγονες περιοχές τα οποία μάλιστα θα είναι αυξημένα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ» είπε ο Υπουργός.

Μέχρι εδώ, όλα καλά, όλα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς κανένας άνθρωπος και ιδιαίτερα γιατρός, π.χ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μετοικήσει σε κάποιο νησί, με το υπάρχον μισθολόγιο. Το ύψος των ενοικίων και το κόστος διαβίωσης είναι απαγορευτικά, για να μην πούμε εξωπραγματικά.

Εδώ όμως, αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Υπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς, να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα λάβει μέτρα, όπως η αποβολή τους από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!!!

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι γιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες γιατρούς. Η Λακωνία για παράδειγμα έχει ιδιώτες παθολόγους γιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα, ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πως λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του, που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας γιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους.
Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών γιατρών.
Κάνω έκκληση στον ιατρικό σύλλογο Λακωνίας να έρθει να με βρει και να βρούμε λύση. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση και καμία συνεργασία από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι η περίπτωση να βλέπω νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και να βγαίνουν οι διαγωνισμοί συνεχώς άγονοι και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά γιατρών, θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτω. Το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει
» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής.

Εδώ γεννούνται κάποια ερωτήματα.

Από πότε σε μία χώρα με ελεύθερη οικονομία και δυτικού τύπου δημοκρατία, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκάσει έναν ιδιώτη γιατρό να απαρνηθεί το ιατρείο του για κάποιες ημέρες και να εργαστεί σε γειτονικό δημόσιο νοσοκομείο, επειδή το κράτος είναι ανίκανο να προσλάβει γιατρούς με αξιοπρεπείς μισθούς;

Βάσει ποιας λογικής ένας ιδιώτης γιατρός θα στερείται του δικαιώματος συνταγογράφησης, επειδή δεν θέλει να εργαστεί «εθελοντικά» σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά προτιμά να εργάζεται στο ιδιωτικό του ιατρείο;

Έχουμε ή δεν έχουμε ελεύθερη αγορά και οικονομία;
Είναι η κυβέρνηση υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή όχι;

Όπως θα θυμούνται όσοι από τους αναγνώστες μας δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και κομματικές παρωπίδες, συνολικά και διαχρονικά η κυβέρνηση διατυμπανίζει την υποστήριξή της στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στον κρατισμό. Επομένως, με ποια λογική προτίθεται ο Υπουργός να αναγκάσει τους  γιατρούς να εργαστούν «εθελοντικά» στα νοσοκομεία που δεν μπορούν να στελεχωθούν εξαιτίας των πολύ χαμηλών μισθών; Ακόμη και στην περίπτωση που ο ιδιώτης γιατρός λαμβάνει αποζημίωση / μισθό για τις  υπηρεσίες του στο κρατικό νοσοκομείο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τον υποχρεώσει ή να τον εκβιάσει για να το κάνει, εφόσον η Ελλάδα είναι δυτικού τύπου δημοκρατία. Εκτός και αν η κυβέρνηση είναι πράγματι φιλελέφτ και ακολουθεί την γραμμή του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Φιντέλ Κάστρο.

Τα λεγόμενα του Υπουργού θυμίζουν ένα παλιό ανέκδοτο για την Σοβιετική Ένωση. Όταν υπήρχε έλλειψη εργατών π.χ. για την ανακατασκευή μιας πλατείας, ο επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας καλούσε στην υπό ανακατασκευή πλατεία τους άνδρες της περιοχής και τους έλεγε: Σύντροφοι, θα χρειαστούν 10 εθελοντές για την ανακατασκευή της πλατείας: εσύ, εσύ, εσύ κλπ

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου